Skip to Content

Lentopallonaiset väänsivät tärkeän avausvoiton Montenegrosta

Suomen naisten lentopallomaajoukkue avasi alkuvaikeuksien jälkeen EM-karsinnat voitokkaasti ottamalla täydet kolme pistettä Montenegrosta erin 3-1 (23-25, 25-12, 25-14, 26-24).

Ottelu pelattiin Montenegron pohjoisimmassa ja kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Plevljassa aivan Serbian rajalla.

Suomi sai viriteltyä syöttöpelinsä kuntoon vaikean avauserän jälkeen ja sitä kautta tuntui avautuvan muukin peli. Passari Kaisa Alanko johti näin Suomen voittoon karsintalohkon ennakkoon ns. päävastustajasta Montenegrosta sen kotikentällä.

Suomen keskipelaajat Roosa Laakkonen ja Netta Rekola keräsivät komeat 32/+27 tehot vain yhdellä hyökkäysvirheellä ja yhteen torjuntaan päätymisellä. Suvi Kokkonen oli joukkueen paras pistenainen 22/+14.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Yasmine Madsen, Jessica Kosonen, Suvi Kokkonen, Roosa Laakkonen, Netta Rekola, Netta Laaksonen (L).

Montenegrolta puuttui kokoonpanosta ilmeisesti harjoitusottelussa ennen karsintoja loukkaantunut ykköshammas, hakkuri Nikoleta Perovic. Kahden vuoden takaisista EM-karsinnoista joukkue on muutenkin uudistunut melkoisesti.

Avauserässä Montenegro karkasi parikin kertaa useamman pisteen etumatkalle Suomen syöttöpelin sekä vastaanoton oltua vaikeuksissa. Triplavaihto (16-21 -tilanteessa mukaan Jalonen, Hujanen ja Riikilä) toi Suomen hienosti peliin ja Suvi Kokkosen ässällä Suomi nousi ainoan kerran erässä johtoon (23-22), mutta kotijoukkue oli loppupalloissa varmempi vieden erän 23-25.

Toiseen erään tuli ”unihiekat silmistään” täysin pyyhkinyt Suomi Kaisa Alangon ensimmäisestä syöttövuorosta lähtien ja se suorastaan murskasi kotijoukkueen 25-12. Suomen hyökkäystehot nousivat erässä 54 prosenttiin avauserän 37:stä, kun taas kotijoukkueella se romahti 43 -> 23:een. Suomi sai syötöllä painetta aikaiseksi aivan eri tavalla kuin ykköserässä.

Suomi jatkoi pelinsä parantamista kolmannessa erässä ja sen hyökkäyspeli oli jo murskaavaa: 81 %. Kaisa Alangon pyörittämänä suomalaiset tappoivat erässä 17/21 hyökkäyksistä laajalla rintamalla. Montenegrokin hyökkäsi parhaan eränsä, mutta jäi erässä 14 pisteeseen.

Neljänteen erään kotijoukkue kasasi rivinsä, mutta sen viiden pisteen johto (4-9) alkoi kuitenkin pienentyä nopeasti ja erän puolivälissä Suomi jo otti ohjat käsiinsä tässskin erässä. Suomella oli jo viisi perättäistä ottelupalloa, mutta Montenegro nousi vielä tasoihin Petranovicin nelospaikan pommeilla (24-24). Komea keskihyökkäys ja Suvi Kokkosen ässä päättivät kuitenkin illan onnellisesti.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi:

• Tulos tietysti tyydyttää. Kolme hienoa nousua pelin aikana, se on vahvan joukkueen merkki. Myös yksittäisiltä pelaajilta tuli tärkeitä nousuja: Suvi Kokkonen, Jessica Kosonen ja Netta Rekola. Kun toisella vähän sakkaa, niin toinen astuu esille ja auttaa. Joukkuepelaamista parhaimmillaan.
  • Tämä oli siitä erikoinen kansainvälisen tason peli, että voitettiin se hyökkäämällä.
  • Syöttö löytyi avauserän jälkeen ja se oli tärkeä asia omassa pelissämme.
  • Nyt vastus kovenee seuraavaan peliin ja siihen lähdetään valmistautumaan tietysti heti. Pari treeniä aikaa hioa taas asioita kuntoon ja sitten keskiviikkona Tsekin kimppuun.

Suomi matkaa Montenegrosta maanantaina takaisin kotimaahan, jossa se kohtaa jo keskiviikkona kotiavauksessaan Seinäjoella Tsekin ja lauantaina Salossa Islannin.

Suomi ja Montenegro olivat kohdanneet aiemmin vain kahdesti, edellisissä EM-karsinnoissa Montenegron Podgoricassa ja Slovakian Nitrassa. Suomi voitti ottelut 3-2 ja 3-1.

Suomen (CEV ranking 23) vastustajina ovat B-lohkossa Tsekki (11), Montenegro (26) sekä Islanti (36). Tsekki voitti lohkon avauspelissä lauantaina Islannin 3-0 (26-14, 25-5, 25-17).

Karsinnoissa pelataan neljän joukkueen lohkoissa kaksinkertainen sarja. Kuudesta lohkosta kaikista kaksi parasta etenee EM-lopputurnaukseen 2023.

12 maata on jo varmistanut EM-lopputurnauspaikan ilman karsintoja eli neljä isäntää (Belgia, Italia, Viro ja Saksa) sekä lopulta seitsemän parasta tämän jälkeen jäänyttä maata viime vuoden EM-kisoista (Serbia, Turkki, Alankomaat, Puola, Ranska, Ruotsi, Bulgaria). Normaalisti mukaan pääsee kahdeksan viime kisojen parasta isäntien lisäksi, mutta Venäjän suhteen CEV on vielä tekemättä päätöstä osallistumisoikeuden suhteen. Jos Venäjä suljetaan kisoista, jää yksi paikka mitä todennäköisimmin parhaalle karsintalohkon kolmoselle, josta toki CEV ei vielä ole julkaissut virallista tietoa.