Skip to Content

VIIDES KERTA – naisten lentopallomaajoukkue EM-lopputurnaukseen

Naisten lentopallomaajoukkue varmisti lauantaina paikkansa ensi vuonna pelattavaan EM-lopputurnaukseen voittamalla ratkaisevaksi muodostuneessa karsintojen päätösottelussa Montenegron 3-1 (25-17, 25-20, 27-29, 25-18) 1234 katsojan edessä Motonet Arenalla Joensuussa.

Naisten kantti kesti erinomaisesti ja minkäänlaista painepelin tärkeyttä ei otteissa näkynyt.

EM-kisapaikka on naisten maajoukkueelle kolmas perättäinen ja kaikkiaan viides.

Edelliset EM-kisat, joissa Suomi ollut mukana (sija/monta maata mukana)
2021 (18/24) voitot-tappiot: 1-4
2019 (18/24) voitot-tappiot: 1-4
1989 (1212)) voitot-tappiot: 0-7
1977 (12/12) voitot-tappiot: 1-6

EM-kisapaikan ovat jo lunastaneet
Isäntämaat: Belgia, Italia, Viro ja Saksa
Edellisten EM-kisojen parhaat: Serbia, Turkki, Alankomaat, Puola, Ranska, Ruotsi, Bulgaria
Karsinnoista: Romania, Kroatia, Tsekki, Ukraina, Unkari, Slovenia, Slovakia, Espanja, Kreikka, Suomi

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Piia Korhonen, Suvi Kokkonen, Jessica Kosonen, Netta Rekola, Roosa Laakkonen, Netta Laaksonen (L). Piia Korhonen nousi nyt ensimmäistä kertaa näissä karsinnoissa aloitukseen.

Jessica Kosonen avasi Suomen illan näyttävästi ässäsyötlö

lä ja Netta Rekola jatkoi hienoa alkua syöttämällä kolme ässää ensimmäiseen syöttövuoroonsa (5-2). Muutenkin Suomi ”pahoinpiteli” vieraita aloitussyötöllään aivan erinomaisesti. Erän keskivaiheella vieraat pääsivät hetkellisesti peliin mukaan, mutta Suomi hoiti taas lopun tyylillä kotiin. Piia Korhonen viimeisteli erän ässällään lukemin 25-17. Suomelle merkittiin erään peräti seitsemän ässää.

Montenegro aloitti toisen erän terävästi johtaen sitä 6-3- Suvi Kokkosen syöttövuorolla Suomi kuitenkin käänsi erää (8-6 -johto). Suomen pienoisessa johdossa mentiin, kunnes Montenegro nousi jo tasoihin (17-17). Suomen kantti kesti erän lopun hienosti ja Saska Djurovicin verkkosyötön myötä Suomi sai juhlia EM-kisapaikkaa.

Pieni ulospuhallus näkyi Suomen pelissä kisapaikan varmistumisen jälkeen, mutta pari ottelupalloakin ehti kolmannessa erässä olla. Montenegro vei erän kuitenkin 29-27.

Suomi palasi alkupelin tasolleen neljännessä ja vei sitä selkeästi pitkin matkaa.

Ottelu oli samalla valmennuspäälliköksi siirtyvälle Tapio Kangasniemelle viimeinen pitkän päävalmentapestinsä osalta. Kangasniemi nimitettiin naisten maajoukkueen päävalmentajaksi tammikuussa 2014. Kangasniemen aikana lauantain ottelu oli järjestyksessään 112:s. Voittoja peleistä tuli 62, tappioita 49 ja yksi erikoisuus eli tasapeli. Tänä aikana Suomi on mm. pelannut kaksi kerta EM-lopputurnauksessa (molemmissa 18:s), selviytynyt EM-lopputurnaukseen kolme kertaa, voittanut Euroopan Kultaisen liigan hopeaa ja ollut mukana Universiadeissa kaksi kertaa sijoittuen parhaimmillaan Taipeissa viidenneksi.

Kangasniemen seuraaja naisten päävalmentajana valitaan syksyn aikana.