Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
YHDENVERTAISUUS
Yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Yhdenvertainen kohtelu on lähtökohtana urheiluyhteisön yhteisissä Reilun Pelin eettisissä periaatteissa. Reilun Pelin periaatteista ensimmäinen ”Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun” liittyy yhdenvertaisuuteen ja kertoo myös keinoja käytännön toteutukseen.
Lentopallonliiton yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2023-2025 esiteltynä alla. Suunnitelmaa päivitetään vuosittain.
YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2022-2023
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.
Yhdenvertaisuussuunnittelulla on neljä päätavoitetta:
1) Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo pyritään saamaan olennaisina osina liiton ja seurojen toimintatapoihin
2) Tehostetaan yhdenvertaisuuteen edistävää toimintaa liitossa ja seuroissa
3) Tehostetaan viestintää ja keskustelua yhdenvertaisuusasioista
4) Tehdään selkeästi kirjatut toimintaohjeet syrjintätapauksiin
Tutustu yhdenvertaisuussuunnitelmaan kokonaisuudessaan tästä:
Mitä on yhdenvertaisuus?
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.
Yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite
Yhdenvertaisuussuunnittelun tavoitteena on syrjinnän tunnistaminen, toiminnan ja käytäntöjen arviointi ja kehittäminen sekä osallisuuden lisääminen. Yhdenvertaisuussuunnitelmassa kuvataan, miten edistetään yhdenvertaisuutta ja miten puututaan syrjintään. Suunnitelmaan sisältyvät selkeät tavoitteet, toimenpiteet, aikataulu, vastuuhenkilöt ja seuranta.
Lentopalloliiton strategian kaksi painopistealuetta ovat huippu-urheilussa menestyminen ja pelaamisen lisääminen. Molempiin näihin painopistealueisiin liittyy myös syrjinnän estäminen. Lentopalloliitossa pyritäänkin saamaan kaikki lajista kiinnostuneet mukaan tasavertaisesti ja tasa-arvoisesti.
Suunnitteluprosessin aikana keskeiseksi näkökulmaksi nousi yhdenvertaisuuteen vaikuttavien toimintatapojen tiedostaminen ja kehittäminen. Tavoitteena on yhdenvertaisuusajattelun sisäistäminen
jokaisen työntekijän tasolle, tietoisuuden lisääminen ja oivallusten synnyttäminen omien ajattelumallien vaikutuksesta toimintaan. Jatkossa näkökulmaa voidaan suunnata voimakkaammin organisaation toiminnan sisältöjen tarkasteluun.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo lentopallotoiminnassa
Lentopallo on Suomessa sekä miesten että naisten, lasten että vanhusten laji. Istumalentopallo tarjoaa vammautuneille mahdollisuuden harrastaa lajia ja lisäksi muun muassa kuuroilla, kehitysvammaisilla ja elinsiirrokkailla on omaa lentopallotoimintaansa. Lentopallo tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden mm. maahanmuuttajille sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Maantieteellisesti lentopallo ja beach volley tarjoavat mahdollisuuden harrastaa liikunta joka puolella Suomea, niin sisällä kuin kesäisin ulkonakin. Lentopallon Mestaruusliigassa miesten ja naisten seurat toimivat saman katon alla tasa-arvoisesti. Myös maajoukkuetoiminnassa panostetaan aivan tasaveroisesti niin miehiin kuin naisiin sekä poikiin että tyttöihin. Lentopalloliiton kilpailusäännöissä mahdollistetaan, että naiset voivat pelata myös miesten sarjoissa.
Lentopalloliitolla on omat kirjalliset toimintaohjeet syrjintätapauksiin. Liitto on mukana Punainen kortti rasismille – hankkeessa ja myös Et ole yksin -hankkeessa, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa. Liitto on ollut mukana myös Valmentaa kuin nainen ja Johtaa kuin nainen -hankkeissa. Esteettömyyden edistäminen on tulevien vuosien tärkeitä hankkeita.
Lentopalloliiton tavoitteena on myös, että tasa-arvoisuus tulee jatkossa entistä painokkaammin esiin luottamuselinten, kuten liittohallituksen ja luottamushenkilöryhmien valinnoissa. Liiton henkilöstön ja valmentajien valinnoissa noudatetaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.
Vammaisurheilun eli istumalentopallon asioista ovat Lentopallopalloliiton toiminnassa päättämässä myös vammaisurheilijat itse. Vammaisille tarjotaan mahdollisuus osallistua myös lentopallon massatapahtumiin, esimerkiksi Power Cupiin.
Lentopalloliitto kannustaa ja ohjeistaa jäsenseurojaan edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa toiminnassaan sekä kirjaamaan ne sääntöihinsä ja toimintasuunnitelmiinsa.
Tavoitteet, kehittämiskohteet ja toimenpiteet
Lentopalloliiton yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet päivitetään vuosittain
Yhdenvertaisuussuunnittelulla on neljä päätavoitetta:
1) Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo pyritään saamaan olennaisina osina liiton ja seurojen toimintatapoihin
2) Tehostetaan yhdenvertaisuuteen edistävää toimintaa liitossa ja seuroissa
3) Tehostetaan viestintää ja keskustelua yhdenvertaisuusasioista
4) Tehdään selkeästi kirjatut toimintaohjeet syrjintätapauksiin
Tavoitteet vuosille 2020-2023
Tavoitteet 20-23 | Toimenpiteet | Aikataulu | Vastuuhenkilöt | Seuranta |
Yhdenvertaisuus-asioista kerrotaan säännöllisesti liiton viestimissä. | Yhdenvertaisuusasioista tiedotetaan useita kertoja vuodessa nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. | Säännöllistä toimintaa läpi vuoden. | Tiedotuspäällikkö | Raportointi hallituksen kokouksissa. |
Yhdenvertaisuus tulee olennaisena osana seurojen toimintatapoihin. | Yhdenvertaisuus kirjataan seurojen sääntöihin ja toimintasuunnitelmiin. | Seurojen vuoden 2021 toiminta-suunnitelmat ja säännöt. | Toimitusjohtaja, tiedotuspäällikkö | Seuroille tehdään kysely yhdenvertaisuus-asioiden toteutumisesta 2023. |
Tiedottaminen
Yhdenvertaisuussuunnitelmasta ja sen päivityksistä tiedotetaan liiton luottamushenkilöille ja henkilökunnalle sekä myös jäsenistölle tarkoituksenmukaisin tavoin.
Seuranta
Liiton vastuullisuusasioiden koordinoija seuraa suunnitelman tavoitteiden toteutumista. Tuloksista raportoidaan vuosittain liiton hallitukselle, valtuustolle ja henkilökunnalle.
Päivittäminen ja uudet tavoitteet
Suunnitelma päivitetään vuosittain ja sen tavoitteita muokataan tarpeen mukaan. Liiton hallitus hyväksyy päivitetyn suunnitelman jokaisen vuoden ensimmäisessä kokouksessaan.
Suunnitelman tekoprosessi
Lentopalloliiton yhdenvertaisuussuunnitelman työstäminen aloitettiin vuonna 2015. Elokuussa tehtiin yhdenvertaisuuskysely liikuntajärjestöjen käyttöön tehdyllä nettilomakkeella. Kysely lähetettiin liiton toimihenkilöille sekä hallituksen ja valtuuston jäsenille, yhteensä 53 henkilölle. Kyselyyn vastasi 38 henkilöä.
Liiton hallitusta ja henkilökuntaa informoitiin yhdenvertaissuunnitelman teosta ja kyselystä. Suunnitelman teon vetovastuussa oli liiton tiedotuspäällikkö Kimmo Nurminen ja työryhmään nimettiin lisäksi Terttu Karhumaa ja Nora Isomäki. Karhumaa on valtuuston jäsen ja Isomäki hallituksen jäsen. Kyselyvastausten analysoinnin jälkeen suunnitelman kirjoittaminen aloitettiin toukokuussa 2016 ja työryhmä osallistui Valon järjestämään yhdenvertaisuusklinikkaan 31.5.2016. Hallitusta informoitiin kesäkuussa suunnitelman etenemisestä ja puheenjohtajistolta sekä toimitusjohtajalta pyydettiin lausunnot alustavasta
TASA-ARVO
Sukupuolten tasa-arvo lentopallotoiminnassa tarkoittaa harrastamisen, kilpailemisen, vaikuttamisen ja näkymisen mahdollistamista kaikille sukupuolesta riippumatta. Se tarkoittaa turvallista ja syrjimätöntä ympäristöä, jossa jokainen voi haastaa itsensä, edistää terveyttä ja saada merkityksellisiä kokemuksia.
Lentopallolle on lajiominaista, että pelaamme samoilla säännöillä niin naisten kuin miestenkin sarjaa ja mm. Mestaruusliigassa meillä on alusta lähtien ollut samanarvoisesti toiminta niin naisten kuin miestenkin liigan osalta. Samoin kaikissa juniorisarjoissa pyritään aina järjestämään tyttöjen ja poikien sarjat ja sekasarjat.
Lentopallon osalta meidän tulee seuraavina vuosina kiinnittää huomioita hyvän hallinnon näkökulmasta siihen, että meillä on sekä naisia, että miehiä edustajina seuratoiminnassa ja liiton toiminnassa niin vastuupäättäjäroolissa kuin tekijöinäkin.
Moninaisuus liikunnan ja urheilun joka tasolla tuo erilaisia näkökulmia ja osaamista toimintaan sekä samaistuttavia roolimalleja niin seuran harjoituksiin kuin urheilun huipulle.
Tasa-arvonäkökulman mukaan tuominen avaa seurassa ja lajissa ovet uusille harrastajille ja toimijoille.
Lisätietoja ja urheiluyhteisön yhteisiä toimenpiteitä:
- Johtaa kuin nainen –hanke
- Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä –hanke
- Naisvalmentajuuden lisääminen
Valmentaa kuin nainen -hankkeen tukeminen - Naisten osallistumisen lisääminen järjestötoimintaan, johtamiseen ja urheiluun, LiikunNaiset-verkoston toiminta, Vaikuttajapolku, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelu
- Sukupuolisen ja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisy, menettelyohjeiden päivittäminen ja järjestöjen tukeminen ennaltaehkäisevässä työssä
Lentopallon tasa-arvotyö pohjautuu Olympiakomitean vahvistamiin kansainvälisiin ohjeistuksiin:
IOC Gender Equality Review Project – recommendations
IWG Legacy Document: Helsinki calls the world of sport to LEAD THE CHANGE, BE THE CHANGE
Gender Equality in Sport: Proposal for Strategic Actions 2014 – 2020