Skip to Content

Slovakia otti pisteet Veljeksiltä – Lohkovoiton ratkaisu jäi kuitenkin Tampereelle

Miesten lentopallomaajoukkue ei saanut irti missään nimessä parastaan, kun Kultaisessa liigassa se kärsi 0-3 (23-25, 16-25, 22-25) -vierastappion Slovakialle Nitrassa. Tappiosta huolimatta Veljesten mahdollsiuudet lohkovoittoon säilyivät sen omissa käsissä, kiitos Viron. Samaan aikaan pelatussa lohkon toisessa ottelussa nimittäin Viro löi lohkokärki Tsekin Tartossa 3-0, joka jätti edelleen Veljeksille avaimet lohkovoittoon voittamalla molemmat kotipelinsä ensi viikolla Tampereella.

Tampereella nähdään kaksi viimeistä Veljesten lohkovaiheen ottelua Tsekkiä vastaan ensi keskiviikkona 14.6. ja Viroa vastaan lauantaina 17.6.

Kun neljä kuudesta lohkon kierroksesta on pelattu, niin Tsekillä on kolme voittoa, Suomella sekä Virolla nyt kaksi ja Slovakialla yksi.

Suomi on kohdannut Slovakian miesten maaottelussa 32 kertaa voittaen peleistä 21. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi viime sunnuntaina Turussa Suomen 3-2 -voittoon.

Hyökkäyksessä kotijoukkue oli Suomea pykälän edellä: sen tappoprosenti oli 52, Suomen 45. Suoria hyökkäysvirheitä molemmat tekivät kolme ja samoin torjuntoja tuli yhtä monta (9-9). Syöttöpelissä oli illan suurin ero Slovakian takoessa kahdeksan ässää Suomen kolmea vastaan ja virheissä ero oli vielä isompi isäntien eduksi: 7-16.

Hakkuri Joonas Jokela teki Veljeksistä 14/+8 ja Jiri Hänninen 9/+6. He olivat myös joukkueen parhaimmistoa kokonaisuudessaan. Luka Marttila (3/+2) kävi tuuraamassa nihkeämmän illan pelannutta Antti Ronkaista mainiosti, samoin nopeasti kolme torjuntaa ottanut. Miro Leinonen (4/+1) Severi savonsalmen tilalla. Kaikkiaan vain toiseksi liberoksi merkitty Niko Suihkonen ei käynnyt suomalaista kentällä.

Slovakian vasurihakkuri Partrik Lamanec (18/+13) oli jälleen joukkueen ehtoton tehomies. Lamanec tappoi joka toisen hyökkäyksensä pisteeksi. Myös Julius Firkal pelasi toisella yleispelaajan paikalla mainion pelin (13/+8).

Päävalmentaja Joel Banks:

– Peli oli niitä, jotka voitetaan tai hävitään ensimmäisessä erässä. Emme käyttäneet omia paikkojamme voittaa ensimmäinen erä. Olimme hieman pehmeitä ja epäröiviä ratkaisevilla hetkillä.

– Kyllä meilläkin toimi asioita, mutta kyllä Slovakia sai avauserän voitosta melkoisen itseluottamuksen loppupeliin.

– Syöttö ja vastaanotto oli Slovakialla meitä selvästi parempia. Kolmoserässä oli hyvää taistelua nuorten vaihtopelaajien johdolla. Pettymys totta kai: 0-3 on tyly tulos.

– Töihin taas ja olemme valmiina kotipeleihin keskiviikkona sekä lauantaina Tampereella!

Suomen avaukseen tuli yksi muutos Turun ottelusta, kun Jiri Hänninen otti Niko Suihkosen paikan toisen yleispelaajana. Seitsikko oli sama, jolla Suomi Turun ottelun päätti: Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Antti Ronkainen, Jiri Hänninen, Severi Savonsalmi, Miika Haapaniemi ja Voitto Köykkä. Lisäksi Suihkonen puki otteluun toiseksi liberoksi ja Niklas Breilin poikkeuksellisesti yleispelaajaksi.

Vaikea alun (0-3, 2-6) jälkeen Suomi sai pelin kasaan ja nousi 10-9 -tilanteessa ensimmäisen kerran johtoon. Slovakia kuitenkin käänsi 13-14 -numeroissa edun taas itselleen ja piti sen erän loppuun asti. Toisella eräpallolla hakkuri Lamanec niittasi erän päättyneeksi suomalaisten torjunnasta. Hyökkäysprosenteissa isännät olivat hieman parempia (50%-44%). kuten myös ässissä (3-1) sekä torjunnoissa (5-3). Jonnas Jokela ja Jiri Hänninen hoitelivat virheettömästi hyökkäyspeliä (10/14 tapot/hyökkäykset), mutta se ei riittänyt erävoittoon.

Luka Marttila tuli Suomen seitsikkoon Ronkaisen tilalle toisen erän avaukseen. Yhtä pätkää (4-10 -> 8-10) lukuunottamatta Veljesten peli ei lähtenyt missään vaiheessa käyntiin ja Slovakia löi eräämn tylyt luvut. Miro Leinonen, santeri Välimaa sekä Aaro Nikula tulivat Marttilan lisäksi peliin mukaan erän aikana.

Kolmas erä kulki hieman isäntien ohjaksissa koko ajan ja vei sen lopulta 22-25.

Kolmen lohkon voittajat selviävät Kultaisen liigan Final 4-lopputurnaukseen 24.-25.6. isäntämaa Kroatian lisäksi. Jos Kroatia voittaa oman lohkonsa (lohko B), lohkon kakkosen selviää lisäksi lopputurnaukseen.

Kultaisen liigan finalistit (+ mahdollinen isäntämaa) selviävät edustamaan Eurooppaa Challenger Cupiin, jossa kuusi maanosien liigojen parasta mittelevät Nations Leaguen huonoimman ja turnauksen isäntämaan kanssa paikasta Nations Leagueen seuraavaksi kesäksi 2024.