Skip to Content

Eepinen veljeskansojen EM-taisto Suomelle

Suomen naisten lentopallomaajoukkue otti huikean taisteluvoiton lähes kolmetuntisessa EM-lopputurnauksen trillerissä isäntämaa Viroa vastaan lauantai-iltana Tallinnassa. Suomen voittonumerot olivat 3-2 (21-25, 25-20, 23-25, 25-20, 15-13).

3812 loi otteluun Unibet Arenassa upean tunnelman. Suomalaisia katsomosta oli arviolta noin kolmannes.

Suomi on voittanut maiden kohtaamisista 29 ja Viro 24.

Suvi Kokkonen oli hurjalla hyökkäyspäällä tehden 27/+19. Kisadebytantti Iida Pöllänen oli monessa kohtaa ottelua todella ratkaisevassa roolissa ja joukkueen kuopus sai tilastoihin lukemat 17/+7. Netta Rekola oli keskellä jälleen erinomainen (14/+12) Daniela Öhmanin (15/+13) kanssa. Kaisa Alangon kokemus nousi isoon rooliin etenkin viidennen erän ratkaisuvaiheissa. Libero Netta Laaksonen oli omalla tontillaan illan ykkönen. Yasmine Madsen puolestaan tuli hakkurin paikalle melkoisella sähinällä nakuttaen 7/+7.

Virolta hakkuri Kertu Laak (25/+18) ja yleispelaaja Silevia Pertens (23/+8) oli heidän parhaat pistenaiset.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Piia Korhonen, Iida Pöllänen, Suvi Kokkonen, Daniela Öhman, Netta Rekola, Netta Laaksonen (L).
Vaihdosta kentälle tulivat Ada Aronen, Saana Lindgren, Sofia Lehto, Yasmine Madsen, Roosa Laakkonen.
Ei pelanneet: Emilia Kääntä ja Sanna Häkkinen.

Avauserässä Viro vastaanotti ja puolusti erinomaisesti, joka pohjusti heidän erävoiton 21-25. Suomi johti erää 15-12, josta kotijoukkue vei loppuerän 6-13. Kotijoukkueen puolustuksen jälkeinen hyökkäys oli peräti 52% ja se vei pisteet niistä 5-11. Suomen hyökkäys oli erässä virheetöntä, mutta 10 prosenttiyksikköä Viroa heikompi (34-44). Vastaanotossa ero oli vielä suurempi (33-53).

Lopputurnauksen ensimmäinen erävoitto napsahti Suomen tilille vahvalla Kauhavan Viiltäjän Iida Pölläsen esiinmarssilla syöttöpaikalla. Juuri kun Viro oli päässyt kolmella torjunnalla mukaan taistoon, Pöllänen nakutteli joukkueen karkumatkalle (15-8). Viro sai peliään taas raiteilleen erän lopulla, mutta Suomen karkumatka oli jo kasvanut liian suureksi. Vastaanottopeli tasaantui erässä ja edelleen Viron ykköstykki Kertu Laak saatiin riittävän vaisuille tehoille.

Suvi Kokkosen upea erä (9/+8) ei aivan riittänyt johdattamaan Suomea kolmannen erän voittoon, vaan Viro vei sen 23-25. Roosa Laakkonen loukkasi erän lopulla sormensa ja Netta Rekola palasi kentälle.

Neljänteen erään Yasmine Madsen tuli avaukseen pelattuaan jo kolmannen erän loppuvaiheet. Suomi vei erää ja hyvin kotijoukkueen paineen pistäen sen tekemään hyökkäysvirheitä peräti kymmenen.

Katkaisuerässä puolia vaihdettiin Suomen ollessa niukasti edellä (8-6). Madsenin ässäsyöttö tuki heti perään suomalaisten tilannetta mukavasti (9-6). Taistelu kuitenkin tiivistyi entisestään, kun virolaiset nousivat kolmen pisteen takaa (10-7) johtoon (11-10) Kätriin Pöldin vahvoilla syötöillä. Suvi Kokkonen niittasi Suomella kaksi ottelupalloa kutospaikan hyökkäyksellä (14-12). Ensimmäisen Viro purki keskeltä onnistuneesti Liis Kullerkannin keskihyökkäyksellä (14-13), mutta toisen Iida Pöllänen hoiteli vastapallona voittopisteeksi Suomelle.

Päävalmentaja Nikolas Buserin haastattelu

Suomi pelaa seuraavan EM-kisapelinsä heti sunnuntaina kello 16 kahdella voitolla turnauksen avannutta Ranskaa vastaan.

Ottelukuvat

Lauantain 19.8. pelit lohkossa D
Slovakia – Espanja 3-0 (25-17, 26-24, 25-19)
Suomi – Viro 3-2 (21-25, 25-20, 23-25, 25-20, 15-13)

6 Viro 0-2 1p (2-6)

Naisten maajoukkueen nettisivusto (pelaajakortit, maaotteluhistoria jne)

Suomen joukkue EM-lopputurnauksessa (tilanne EST-pelin jälkeen)
(Numero, nimi, pelirooli, synt.aika. maaottelut, seura, monennet EM-kisat)

3 Netta Rekola KP, 21.12.2000, 14, LP Kangasala, 1. EM-kisat
5 Suvi Kokkonen YP, 1.2.2000, 95, Rote Raben Vilsbiburg (GER) 22-23, 3. EM-kisat