Skip to Content

Huima avaus Tokiossa Japanin niukaksi voitoksi

Miesten lentopallomaajoukkueen olympiakarsinta-avaus Tokiossa oli huima näytös. Ottelu sujui pitkään isäntämaa Japanin vahvan syöttöpelin tahdittamana ja kesän Nations Leaguen pronssijoukkue riemastutti täyttä Yoyogi National Stadiumia sujuvalla pelillään.Veljekset kuitenkin taistelivat sitkeästi itsensä takaisin peliin kolmannen erän alusta ja ratkaisu nähtiin vasta viidennessä erässä. Siinä Suomen 12-10 -johto kääntyi viidellä perättäisellä pisteellä isännille. Näin Japani kuittasi kaksi sarjapistettä ja Suomi yhden erin 2-3 (17-25, 15-25, 27-25, 25-19, 12-15).

PÄÄVALMENTAJA JOEL BANKSIN KOMMENTIT

Suomen avaus: Eemi Tervaportti, Aaro Nikula, Luka Marttila, Jiri Hänninen, Alexej Zhbankov, Miika Haapaniemi, Niklas Breilin (L).

Hieman yskivän alun jälkeen (7-12) Suomi heräsi hyvään iskuun aikalisänsä jälkeen ja Miika Haapaniemen syötöillä alustettuna joukkue nousi 11-12 -numeroihin. Japanin kapteeni Yuki Ishikawalla oli kuitenkin pahat mielessä ja isännät ottivat edun takaisin itselleen hänen syöttöjen pohjustamana (12-17). Tästä Japani vei loppuerän helposti (17-25). Niko Suihkonen korvasi Jiri Hännisen erän aikana (13-19).

Avauserässä Japanin syöttö oli myrkkyä ja Yuki Ishikawan kolmen ässän lisäksi muu joukkue takoi puolet lisää. Hyökkäyksessä Suomi pärjäsi hyvin (50%), toki Japanin olleen siinäkin himpun vahvempi (55%). Suomen tehot erässä olivat pitkälti keskimiesten Alexej Zhbankov-Miika Haapaniemi varassa. Kaksikko teki 7/+6, muun joukkueen tilaston ollessa 6/-7.

Toisessa erässä Veljekset eivät saaneet Japanin taitavasta pelistä otetta kunnolla oikein missään vaiheessa. Joonas Jokela tuli Aaro Nikulan tilalle hakkuriksi erän loppuvaiheessa, Fedor Ivanov tuli passariksi Eemi Tervaportin tilalle ja Voitto Köykkä Breilinin tilalle liberoksi. Japani paransi hyökkäystehojaan edelleen (60%), kun taas Suomella ne hiipuivat (40%), virheiden määrä kasvoi ja keskipeli tyrehtyi. Ässiä Japani tykitti erään kolme.

Kolmanteen erään Suomi palautti muuten aloitusseitsikon, mutta Niko Suihkonen ja Voitto Köykkä jatkoivat Jiri Hännisen ja Niklas Breilinin sijaan. Suomi pääsikin erään heti käsiksi. 16-14 -numeroissa peli pysähtyi noin vartiksi, kun kentän yläpuolella olleen kameran vaijeri petti. Hetkeä aiemmin Henrik Porkka oli korvannut Alexej Zhbankovin.

Tauko ei kummankaan peliin vaikuttanut ja erä ratkaistiin tiukalla väännöllä. Suomen toinen eräpallo toi toivotun tuloksen yhden Japanin ottelupallon jälkeen, kun Yuki Ishikawan hyökkäys painui leveäksi ja Veljesten turnauksen ensimmäinen erävoitto merkittiin 27-25. Japani teki erässä viisi suoraa hyökkäysvrihettä, kun taas Veljekset selvisivät virheittä. Kaikkiaan Japani lahjoitti erässään Suomelle 11 pistettä virheillään. Kahteen ensimmäiseen erään virheet olivat Japanin eduksi 7-16, kun nyt ne menivät 11-7.

Neljännessä erässä Japani joutui vaikeuksiin Suomen todella monipuolisen hyökkäyksen kanssa ja 25-19 -numeroilla peli vietiin viidenteen erään. Suomen hyökkäys pysyi edelleen virheettömänä ja tehokkaana (65%).

Päätöserän Japani otti rauhoituttuaan haltuunsa heti. Piste pisteeltä se teki etumatkaa ja vei erää 6-10 -numeroihin. Tällöin Eemi Tervaportti astui syöttövuoroon ja kuuden perättäisen pisteen myötä Veljekset ottivat 12-10 -johdon mm. kolmella torjunnalla tähän putkeen, Ilo jäi kuitenkin tähän, kun Japani rynnisti vielä kerran tehden viisi viimeistä pistettä otteluun,

Suomen parhaat pistemiehet olivat penkiltä peliin tullut Niko Suihkonen (16/+7, 5 torjuntaa, 2 ässää), Miika Haapaniermi (15/+12, 6 torjuntaa) ja Luka Marttila (15/+1). Suomi teki kahdeksan virhettä Japania enemmän (35.27), torjunnat menivät Suomelle 13-6, Japani syötti peliin 14 ässää ja teki 16 virhettä. Suomelle syöttövirheitä tuli 22 ja ässiä viisi.

Yleispelaaja Ran Takahaski (23/+17) oli kotijoukkueen tehokkain. Hakkuri Yuji Nishida syötti viisi ässää.

Tokion turnauksen toisena päivänä sunnuntaina Suomi kohtaa USA:n kello 10.00 Suomen aikaa.