Skip to Content

Veljeksien uusi aikakausi käyntiin tappiolla

Hakametsän hienosta tunnelmasta huolimatta Veljekset kokivat karvaan tappion Kultaisen liigan avausottelussa, kun Kroatia oli lopulta Hakametsän perjantai-illassa parempi luvuin 3-1 (21-25, 26-24, 25-15, 25-22).

Voitto oli Kroatialle revanssi viime vuoden Varnan EM-kisoista, joissa Suomi kaatoi vatsataudin runteleman joukkueen puhtaasti 3-0. Tappio oli Veljeksille toinen historiassa Kroatiaa vastaan. Edellinen häviö löytyy vuodelta 1995, jonka jälkeen Kroatia oli kaatunut kahdeksan kertaa putkeen ennen tämän päivän kohtaamista.

Ensimmäistä otteluaan Veljesten peräsimessä luotsannut päävalmentaja Olli Kunnari oli ottelun jälkeen pettynyt lopputulokseen.

-Tänään hävittiin jonkin verran syöttövastaanottopeli. Ei saatu heidän vastaanottoa rikki ja myös oma hyökkäyspeli ei ollut sillä tasolla millä pitää jos halutaan otteluita voittaa, Kunnari tuskaili

Veljekset aloittivat ottelun erinomaisesti viemällä ensimmäisen erän nimiinsä luvuin 25-21. Erityisesti hakkuri Aaro Nikula (9/+9) oli läpi erän dominoiva ja tappoi hyökkäyksiä ympäri kenttää. Myös Luka Marttila oli erässä pirteä tehden viisi pistettä.

Toisessa erässä nähtiin kovaa vääntöä loppuun asti. Sekä Nikula että Marttila jatkoivat vahvoja otteitaan ja kapteeni Antti Ronkaisen kentälle tuonti toi lisäenergiaa erän edetessä loppua kohti. Lopulta Kroatian paine oli kuitenkin liikaa ja erä kääntyi balkanilaisvieraille 26-24.

Kolmannessa erässä Kroatia sai Petar Visicin syöttöjen ja Sven Jakopecin torjuntojen kautta hengen päälle ja tyylitteli helpohkoon 25-15 erävoittoon 55% hyökkäyksellä.

Viimeiseksi jääneessä neljännessä erässä niin Veljekset kuin Hakametsän yleisö heräsi jälleen taistelemaan mainiosti kamppailuun mukaan, mutta loppukiri jäi lopulta lyhyeksi Kroatian vieden erän luvuin 25-22.

Kroatian tehopelaajina ottelussa kunnostautuivat kapteeni Petar Dirlic (18/+11) sekä nuori lupaus Jakopec (13/+10).

Suomen pistekuningas Nikula (21/+13) oli ottelun jälkeen mietteliäänä.

-Kaksi ensimmäistä erää pelattiin ihan hyvin mutta kolmannessa ja neljännessä erässä ei vaan saatu palloa kuolemaan enään. Olisi pitänyt saada syötöllä enemmän painetta ja hyökkäyksiin voimaa, Nikula tuumaili.

Veljeksien urakka Kultaisessa liigassa jatkuu sunnuntaina Hakametsässä. Silloin vastaan asettuu viime vuoden EM-kisoissa puolivälieriin asti yltänyt Belgia.

Tampereen torstaissa nähtiin aikaisemmin päivällä myös toinen ottelu, kun naisten Hopeisen liigan ottelussa Portugali kaatoi Luxemburgin 3-0 (25-10, 25-13, 25-21). Suomen naiset lauantaina kohtaava Portugali voitti ottelun ensimmäiset kaksi erää helpohkosti. Luxemburg oli kolmannessa erässä pirteä, mutta joukkueen ensimmäinen Hopeisen liigan erävoitto jäi vielä odottamaan itseään tuleviin otteluihin.

Kuvat: Linnea Laatikainen

Ottelutilasto

Kultaisessa liigassa pelataan 12 joukkueen toimesta 12 kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kolme parasta joukkuetta sekä isäntämaa Kroatia pelaavat Final Four -turnauksen Osijekissa 15.-16.6. Jos Kroatia on kolmen parhaan joukossa, otetaan mukaan Final Fouriin sarjataulukon neljäs maa.

Suomen lisäksi mukana ovat Azerbaidjan, Belgia, Kroatia, Tsekki. Viro, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Portugali. Romania, Espanja sekä Ukraina. Näistä maista Ukraina oli viime vuoden EM-kisoissa puolivälierissä ja Portugali, Kroatia, Tsekki, Belgia sekä Pohjois-Makedonia kaikki neljännesvälierissä. Euroopan rankingissa Suomi on sijalla 15 ja mukana olevista maista kuudenneksi paras.

Tampereelta tie käy Espanjan Gijoniin (vastassa Espanja ja Viro9 sekä Tsekin Karlovy Varyyn (vastassa Tsekki ja Romania). Jos tie Final Fouriin avautuu, niin se pelataan Kroatian Osijekissa 15-16.6. Sieltä puolestaan voittaja selviytyy Nations Leaguen karsintaan eli Challenger Cupiin, joka pelataan vielä julkistamattomassa paikassa 23.-28.6. Tämän jälkeen ohjelmassa on heinäkuussa muutama maaottelu ja leiripäivä, kun EM-karsintoja miehillä ei syyspuolella ole 2026 kisaisännyyden ansiosta.

NRO NIMI ROOLI. SEURA 23-24 IKÄ PIT. MAAOTTELUT