Skip to Content

Yhtenäinen Veljesjoukko kaatoi Viron Gijonissa tyylillä

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen, Veljesten, Gijonin Euroopan Kultaisen liigan turnaus käynnistyi lauantaina tyylikkäällä 3-1 (23-25, 25-21, 25-19, 25-18)-voitolla perjantaina Espanjan voittaneesta Virosta. Voitto tuli vahvasti joukkue-esityksellä.

Antti Ronkainen toi Suomen peliin vaihdosta erinomaisen vastaanoton myötä myös hyökkäysvoimaa ja tärkeitä torjuntoja. Luka Marttila oli vahva läpi pelin ja keskella Severi Savonsalmi ja Miika Haapaniemi olivat erinomaisen tehokkaita (23/+19) ja hakkuri Aaro Nikula hoiteli hommat tyylillä (18/+10). Fedor Ivanov löysi läpi pelin kuumat pelaajat oivasti ja Voitto Köykkä oli jopa maaginen vastaanotossa (81 %) sekä puolustuksessa. Kaikkiaan Suomen vastaanotto oli erinomainen (71%) läpi koko pelin ja hyökkäyskin lopulta 47 %. Torjunnat Suomi vei 11-6.

Päävalmentaja Olli Kunnari:

• Tänään pelattiin vaihtelevaa lentopalloa. Alku oli vähän nihkeää hyökkäyksen kanssa, mutta saimme siitä peliä käännettyä. Saimme hyvin apua penkiltä, kun Antti Ronkainen tuli hienosti peliin johtaen kapteenin lailla esimerkillään. Saimme siitä myös oman torjunta-puolustuksemme peliin mukaan. Vastaanotto kesti hyvin läpi pelin. Meni ihan hyvin.
  • Espanja joutui kierrättämään perjantain Viro-pelissä pelaajiaan ja näimme hyvin heitä. Joukkueen kapteeni (Ramon) on selkeästi joukkueessa johtavassa asemassa. Koitetaan saada häntä aisoihin. Myös keskihyökkäystä he käyttivät pelissä paljon.

Voiton myötä Suomen toiveet Kroatian Final 4 -lopputurnaukseen pääsystä voimistuivat.

Euroopan rankingin 15:nnen ja 23:nnen välinen kohtaaminen oli kautta aikain maiden välillä 69:s. Suomi siirtyi voitolla nyt yhden edelle 35-34.

Suomen avaus oli tuttu Tampereelta: Fedor Ivanov, Aaro Nikula, Niko Suihkonen, Luka Marttila, Severi Savonsalmi, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä (lib.).

Avauserä oli hyvinkin heikkotasoinen kokonaisuudessaan. Viro vei sen lopulta 23-25, vaikka se teki erään 10 virhettä. Suomen vastaanotto oli erässä positiivinen asia, mutta etenkin syötön kanssa oli vaikeaa. Syöttövirheitä tuli jo erän alkupuolelle kuusi. Erä kääntyi lopussa Viron syöttövaihdosta kentälle tulleen Henri Treialin syöttövuorolla.

Toiseen erään Suomen avaukseen tuli Antti Ronkainen, joka korvasi jo ensimmäisen erän lopulla Niko Suihkosen. Ronkainen piristikin huomattavasti Veljesten peliä ottaen kaksi komeaa torjuntaakin. Suomi hyökkäsi hallitsemassaan erässä mainiosti (57%) ja vastaanotto säilyi edelleen hyvänä. Miika Haapaniemi niittasi torjunnallaan erän päätökseen heti ensiyrittämällä 25-21.

Kolmas erä alkoi Luka Marttilan syöttöshowlla hänen siirrettyä Suomen 11-3 -johtoon Ronkaisen torjuttua kolme kertaa todella komeasti. Hetkittäin Viro pääsi peliin mukaan, mutta ei pystynyt yhkaamaan erävoittoa (25-19). Suomi otti erään peräti viisi torjuntaa.

Neljännessä Suomi ei enää päästänyt vastustajaa mukaan voittotaistoon, vaan jatkoi hyväksi havaitsemallaan tiellä. Hyökkäys terävöityi taas paremmaksi vastaanoton pystyttyä erinomaisena.

Gijonin avausottelussa perjantaina Viro voitti lähes kolmetuntisessa ottelussa Espanjan 3-2 (25-22, 23-25, 31-29, 25-27, 18-16).
Ottelutilasto

Suomi ja Espanja kohtaavat sunnuntaina kello 13 Suomen aikaa turnauksen päätösottelussa.

Ennakkoa Espanjasta

Kultainen liiga 2024

Kultaisessa liigassa pelataan 12 joukkueen toimesta 12 kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kolme parasta joukkuetta sekä isäntämaa Kroatia pelaavat Final Four -turnauksen 15.-16.6. Jos Kroatia on kolmen parhaan joukossa, otetaan mukaan Final Fouriin sarjataulukon neljäs maa.

Suomen lisäksi mukana ovat Azerbaidjan, Belgia, Kroatia, Tsekki. Viro, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Portugali. Romania, Espanja sekä Ukraina. Näistä maista Ukraina oli viime vuoden EM-kisoissa puolivälierissä ja Portugali, Kroatia, Tsekki, Belgia sekä Pohjois-Makedonia kaikki neljännesvälierissä. Euroopan rankingissa Suomi on sijalla 15 ja mukana olevista maista kuudenneksi paras.

Loput Suomen Kultaisen liigan ottelut on nähtävissä Euroopan Lentopalloliiton CEV:n Eurovolley TV:ssä (www.eurovolley.tv), joka maksaa 7,99 euroa kuukaudessa tai 15,99 euroa / 3 kk. Myös VeikkausTV näyttää otteluita (https://www.veikkaus.fi/fi/veikkaustv).

Veljesten otteluohjelma, tulokset ja tilastot

Suomen joukkue Kultaisessa liigassa (maaottelut Viro-ottelun jälkeen)

NRO  NIMI                           ROOLI    SEURA 23-24                 IKÄ      PIT.      MAAOTTELUT

1       Antti Ronkainen         YP          Plessis-Robinson           27        189      72

2       Fedor Ivanov              P            Giesen (GER)                 23        195      69

5       Alexej Zhbankov         KP          Raision Loimu               20        204      17

6       Petteri Tyynismaa      KP          Akaa-Volley                   20        202      7

7       Niko Suihkonen          YP          Chaumont (FRA)           25        190      79

8       Voitto Köykkä             L            Trefl Gdansk (POL)        24        179      47

9       Santeri Välimaa          P            Hurrikaani-Loimaa        23        192      9

10     Luka Marttila              YP          Montpellier (FRA)         20        197      33

11     Miika Haapaniemi      KP          Hurrikaani-Loimaa        20        203      23

12     Aaro Nikula                 H            Arcada Galati (ROM)     25        212      47

13     Joonas Jokela              H            Savo Volley                   25        202      71

14     Jere Heiskanen           YP          Akaa-Volley                   23        192      3

17     Severi Savonsalmi      KP          Friedrichshafen (GER)   23        208      30

19     Niklas Breilin               L            Giesen (GER)                 24        178      67