Skip to Content

Veljeksille melkoinen taisteluvoitto Tsekeistä – Final 4 toiveet elossa

Miesten lentopallomaajoukkue otti hurjan taisteluvoiton ennen ottelua Kultaisessa liigassa tappioitta olleesta Tsekistä sen kotikentällä Karlovy Varyssa. Viiteen erään venynyt peli päättyi lopulta 3-2 (16-25, 25-23, 30-32, 25-22, 15-11). Kaksi sarjapistettä piti vielä Veljesten toiveet Final4 -paikasta elossa, mutta ei omissa käsissä.

Tsekki varmsti Final 4 -paikan isäntämaa Kroatian seuraksi jo voittamalla kaksi erää ottelussa.
Kahdesta viimeisestä paikasta käyvät vielä kisaa Suomen lisäksi Ukraina, Portugali, Espanja, Belgia ja Viro.

Katsojia ottelussa oli 1051.

Alexej Zhbankov käytti paikkansa päästyään avaukseen tehden 16/+8 peräti 71 % hyökkäyksellä Luka Marttila ja Niko Suihkonen hoitelivat yleispelaajan tontit (33/+11) yli 50 % hyökkäyksellä. Suihkonen ei tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä ja puolusti illan edetessä upeasti. Marttilan vastaanotto puolestaan oli loistotyötä. Hakkuriksi toiseen erään tullut Joonas Jokela teki 13/+6 63 % hyökkäyksellä vain yhdellä hyökkäysvirheellä ja häntä ei torjuttu kertaakaan.

Severi Savonsalmen sairastelun takia sivussa olo ei haitannut, kun penkiltä löytyi Alexej Zhbankov sekä loppupeliin Petteri Tyynismaa (8/+7) upeisiin esityksiin. Voitto Köykkä oli jo tutun maaginen läpi ottelun.

Suomi teki otteluun peräti 34 syöttövirhettä, mutta Tsekkikin 22.

Maiden kohtaaminen oli 27:s ja voitot ovat nyt Tsekille 15-12.

Päävalmentaja Olli Kunnari:

• Kolmannessa erässä Tsekki tuli melkoisen takamatkan päästä rinnalle ja ohi. Onneksi siitä ei leuka mennyt rintaan, vaan pystyttiin pelaamaan sen jälkeen hyvää lentopalloa vieden kaksi seuraavaa erää. Hyvä voitto.
  • Materiaalin leveys tuli tänään taas hyvin esille, kun Alexej Zhbankov oli aloituksessa hyvä ja vaihdosta Joonas Jokela sekä Petteri Tyynismaa tulivat hienosti mukaan. Toivat selkeästi lisää energiaa sekä tehoja. Mukava olla valmentajana tällaisessa tilanteessa.

Tsekki oli ennen ottelua MM-rankingissa vielä jaossa olevien 15 paikan maiden joukossa seitsemän ja Suomi kymmenes. Suomen voitto Tsekeistä alkoi jo varmstella MM-kisapaikkaa isolla todennäköisyydellä.

Euroopan rankingissa maat ovat sijoilla 13 (Tsekki) ja 15 (Suomi).

Veljekset pelaavat päätöspelinsä Karlovy Varyssa perjantaina kello 18.00 Romaniaa vastaan.

Suomen avaus: Fedor Ivanov, Aaro Nikula, Antti Ronkainen, Luka Marttila, Alexej Zhbankov, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä (lib.). Zhbankov nousi avaukseen Severi Savonsalmen tilalle, joka on sairastellut koko viikon.

Tsekki oli avauserässä lähes täydellinen ja sulatti Suomen erän edetessä tehoillaan sekä vrheettömyydellään. Kotijoukkueen vastaanotto oli 92% ja hyökkäys 64%. Suomi ei saanut erässä syöttövuoroillaan yhtään pistettä.

Toiseen erään hakkuriksi Veljeksillä tuli Joonas Jokela Aaro Nikulan tapettua avauserässä 2/9 hyökkäystä. Suomen illan ensimmäinen omalla syöttövuorolla tehty piste tuli pallossa numero 47 ja seuraava heti perään. Suomi käänsi alkuerän jälkeen hallinnan itselleen Joonas Jokelan johdolla. Vaikka Veljekset teki erään seitsemän syöttövirhettä, niin silti nimenomaan syötön paineella se käänsi ottelun kulun oikeaan suuntaan. Myös hyökkäys (63%) toimi hienosti.

Kolmannessa erässä Suomella oli kuusi eräpalloa, joista neljä perättäin (24-20), mutta Tsekki nousi viidennellä omallaan erävoittoon (30-32). Heikon alun jälkeen Alexej Zhbankovin syöttövuorolla Suomi otti erän hallinnan johtaen muutamaankin otteeseen sitä neljällä pisteellä.

Petteri Tyynismaa tuli Veljeksiltä peliin neljänteen erään Miika Haapaniemen tilalle. Suomi vei erää mukavasti aivan eräpallon aatolle asti, mutta jälleen Lukas Vasinan syöttövuorolla kotijoukkue nousi uhmaamaan. Lopulta Veljekset päästi piinasta jälleen Zhbankov, tälle kertaa torjumalla 25-22 -voittopallon kenttään.

Fedor Ivanov löysi päätöserässä syötönsä mukavalla hetkellä ja parilla ässällä nosti Suomen 8-5 -johtoon. Tällä kertaa Veljesten ote piti tiukkana ja voitonjuhlat saivat käynnistyä Tsekin verkkosyötön myötä numeroissa 15-11.

Kultainen liiga 2024

Kultaisessa liigassa pelataan 12 joukkueen toimesta 12 kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kolme parasta joukkuetta sekä isäntämaa Kroatia pelaavat Final Four -turnauksen 15.-16.6. Jos Kroatia on kolmen parhaan joukossa, otetaan mukaan Final Fouriin sarjataulukon neljäs maa.

Suomen lisäksi mukana ovat Azerbaidjan, Belgia, Kroatia, Tsekki. Viro, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Portugali. Romania, Espanja sekä Ukraina. Näistä maista Ukraina oli viime vuoden EM-kisoissa puolivälierissä ja Portugali, Kroatia, Tsekki, Belgia sekä Pohjois-Makedonia kaikki neljännesvälierissä. Euroopan rankingissa Suomi on sijalla 15 ja mukana olevista maista kuudenneksi paras.

Kultaisen liigan Final 4 -turnauksen välierien voittajat selviytyvät lisäksi Challenger Cupiin Kiinaan 23.-28.6., josta voittaja selvää ensi kaudeksi Nations Leagueen.

Loput Suomen Kultaisen liigan ottelut on nähtävissä Euroopan Lentopalloliiton CEV:n Eurovolley TV:ssä (www.eurovolley.tv), joka maksaa 7,99 euroa kuukaudessa tai 15,99 euroa / 3 kk. Myös VeikkausTV näyttää otteluita (https://www.veikkaus.fi/fi/veikkaustv).

Veljesten otteluohjelma, tulokset ja tilastot

Veljesten pelaajakortit

Suomen joukkue Kultaisessa liigassa Karlovy Varyssa (ottelumäärä Tsekki-ottelun jälkeen)

NRO NIMI ROOLI SEURA 23-24 IKÄ PIT. MAAOTTELUT