Skip to Content

Hopeisen liigan finaalipaikka enää pistettä Färsaarilta vaille varma

Suomen naisten lentopallomaajoukkue otti aimo harppauksen kohti Euroopan Hopeisen liigan finaaleja, kun se taisteli monivaiheissa ottelussa 3-1 (25-17, 26-24, 25-27, 26-24) – voiton kotijoukkue Unkarista Budapestin Erd Arenassa sunnuntaina. Näin Suomen finaalipaikka Portugalia vastaan vaatii enää yhden sarjapisteen päätösottelusta Färsaarilla kotijoukkueelta ensi perjantaina.

Färsaaret ei ole voittanut yhtään erää tähän mennessä kohdattuaan Montenegron, Georgian, Luxemburgin sekä Unkarin. Esimerkiksi Suomen Tampereella murskaamalta Luxemburgilta se sai 21, 17 ja 17 pistettä.

Hopeisen liigan yhdeksän joukkueen sarjan kaksi parasta kohtaavat finaaleissa 13.6. ja 16.6. Ensimmäinen osaottelu pelataan sarjakakkosen ja toinen sarjaykkösen kotikentällä. Suomi on sarjaykkönen ottaessaan tuon yhden sarjapisteen, joten tuolloin jälkimmäinen finaali pelattaisiin Suomessa. Jos taas Suomi jäisi pisteittä Färsaarilla, olisi finaalipari Portugali-Unkari.

Suomelle naisten maaottelu oli 739:s ja voittoja niistä on nyt 367 sekä tappioita 371 (1 tasapeli). Unkaria vastaan maaottelu oli 23:s ja voitot ovat nyt Unkarille 7-16.

Unkarin CEV ranking on 25. ja Suomen 27.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Yasmine Madsen, Ada Aronen, Emilia Kääntä, Netta Rekola, Taija Tikka, Netta Laaksonen (lib.). Daniela Öhman ei ollut pelikuntoinen eilisen jalkavamman myötä.

Suomi avasi lauantaiseen tapaan pelin erinomaisella avauserällä vieden sen 25-17. Virheetön hyökkäyspelaaminen oli erävoiton avain, vaikka nelospuolen hyökkäys ei taaskaan ollut kovin tehokasta. Suomi teki erään vain yhden pisteen virheillään kotijoukkueelle. Netta Rekola teki erään 5/+5 ja Yasmine Madsen 7/+7.

Yhtä vahvaa Suomea ei nähty toisessa erässä. Suomi teki erään neljä suoraa hyökkäysvirhettä ja kaikkiaan virheiden määrä nousi avauserän yhdestä kahdeksaan. Erässä koko ajan takaa-ajajana ollut Suomi nousi mukaan aivan viime vaiheessa erää ja Ada Arosen ässäsyöttö toi eräpallon (24-23) ja toinen ansaittiin Yasmine Madsenin vahvalla kakkospaikan pommilla, jolla myös heti perään erä päättyi 26-24. Madsenin tehot olivat erässä 7/+6.

Kolmannessa erässä Suomella oli kolme ottelupalloa, mutta Unkari tuli vielä erävoittoon 25-27. Edelleen Madsen oli vahva (7/+7), mutta se ei riittänyt erävoittoon. Bettina Yli-Sissala tuli erän loppuvaiheessa peliin Taija Tikan tilalle.

Ottelu näytti menevän vahvasti viidenteen erään, kun Unkarilla oli neljännessä jo neljä eräpalloa (20-24) perättäin. Ada Arosen syöttövuoro osoittautui kuitenkin timanttiseksi ja kuudes perättäin suomalaispiste riitti voittoon, kun Netta Laaksonen puolusti ensin huikeasti ja Kaisa Alanko kaivoi pallon verkosta Emilia Käännän päätettäväksi. Näin erä Suomelle 26-24.

Lähes 2000 kotikatsojan ja -joukkueen painajaiseksi muodostui Suomen numero 20 eli hakkuri Yasmine Madsen. Madsen teki 29/+25 hyökättyään illan aikana 58 kertaa. Libero Netta Laaksonen pelasi mainion ottelun ja passari Kaisa Alanko jakeli älykkäästi palloja oikeisiin osoitteisiin. Netta Rekola (13/+9) hoiteli myös keskipelaajana roolinsa mainiosti. Yleispelaajapuolella Suomen vaikeudet olivat suurimmat niin vastaanotossa kuin hyökkäyksessäkin.

Unkarin paras oli 15/+14 tehnyt hakkuri Greta Kiss yhdessä komeita puolustuksia esittäneen liberon Fruszina Tothin kanssa.

Suomen hyökkäysprosentti oli 39, Unkarin 36. Unkari vei torjunnat 9-5, Suomi ässät 10-7.

Päävalmentaja Nik Buser:

– Yasmine Madsenilla oli huima päivä, uskomattoman hyvät tehot. Iso kiitos kuuluu tehoista tietysti Kaisa Alangolle, joka ruokki häntä hienosti. Kaisan passijakauma oli jälleen kerran upea.

– Pelisuunnitelma oli hyvä ja syöttötaktiikka toimi hienosti kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta myös muutos siihen toimi loppuerissä. Kolmas erä oli erittäin hyvätasoinen, mutta meillä oli pieni hetki kun emme pystyneet käyttämään tilaisuuksiamme. Ada Aroselta komea paluu takaisin kentälle syöttämään peli loppuun.

– Tällä joukkueella on vahva henkinen kantti ja voitto oli meille iso. Ylempänä rankingissa olevan ja paljon meitä fyysisemmän joukkueen voittaminen oli hieno juttu.

– Nyt ajatukset kohti Färsaaria.

Suomen joukkue Hopeisessa liigassa Budapestissä (ottelumäärä Unkari-ottelun jälkeen)

7.6. klo 21:00 Torshavn Suomi – Färsaaret

Hopeisessa liigassa pelataan Bosnia & Hertsegovinan luovutettua yhdeksän joukkueen toimesta kymmenen kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kaksi parasta kohtaavat kaksiosaisessa finaalissa 13.6. ja 16.6. Suomen lisäksi mukana ovat Färsaaret, Georgia, Unkari, Islanti, Latvia, Luxemburg, Montenegro ja Portugal. Näistä maista korkeiten on rankattu Euroopan rankingissa Portugali (22), Montenegro (23), Unkari (26) ja Suomi (27).

Sarjatilanne
Huom! Kaikilta kuusi peliä pelaavilta (eli muut paitsi Portugali ja Montenegro) jätetään lopullisessa sarjataulukossa huomioimatta sarjassa heikoiten menestynyttä vastaan pelattu ottelu.