Skip to Content

Suomen lentopallomiesten peli kulki voitokkaasti Euroopan liigassa

TEKSTI: Juha Silvanto
KUVA: Rami Myllymaa

Suomi otti näyttävän voiton Unkarista lentopallon Euroopan hopeisen liigan avausottelussaan uudessa Akaa Areenassa. Suomi pelasi hyvin, ja vaikka Unkari osoitti kehittyneensä viime vuosina, voitto oli selvä 3-0 (25-20, 25-17, 25-16).

– Me jatkoimme samaa rataa läpi ottelun. Unkarilta taisi sitten vähän usko loppua jossain vaiheessa, kun meillä peli kulki hyvin, Suomen paras pistemies Sakari Mäkinen totesi.

Mäkisen saldo oli huikea 21/+19. Ainoat pari virhettä tulivat syöttöruudussa.

– Enpä muista hetkeen yhtä hyvää suoritusta itseltä. Ja samalla peli oli todella hyvää tekemistä koko joukkueelta.

Lentopallomiehet pelasivat samalla alkukesän ainoan virallisen ottelunsa kotimaassa.

Suomi aloitti ottelun kokoonpanolla Akseli Lankinen passarina, Sakari Mäkinen ja Antti Ronkainen yleispelaajina Severi Savonsalmi ja Henrik Porkka keskipelaajina, Joonas Jokela hakkurina ja Voitto Köykkä liberona.

Peli kulki ja Suomi pelasi käytännössä samalla pelaajistolla läpi ottelun. Ainoat vaihdot olivat, kun joukkueen kuopus, vuonna 2003 syntynyt Luka Marttila kävi syöttämässä Henrik Porkan tilalla joka erässä.

Sakari Mäkinen teki heti avauserään huikeat kymmenen pistettä, mikä näytti suuntaa ottelulle. Unkarin Peter Blazcovicz teki samaan aikaan parhaana heille kuusi pistettä, kun vieraat vielä pystyivät pyristelemään vastaan.

Loppupelissä Suomi sai Blazcoviczin huomattavasti näkymättömämmäksi.

Suomi jäi ihan pelin alussa vähän takaa-ajajaksi, mutta Akaa Areenaan pakkautuneen noin tuhannen katsojan kannustaessa homma alkoi nopeasti kulkea Suomen merkeissä. Severi Savonsalmen ässällä Suomi siirtyi jo 10-7 johtoon.

Suomen yleispelaajat Mäkinen ja Ronkainen (12/+8), sekä libero Voitto Köykkä olivat varmoja vastaanotossa, ja Suomi eteni avauserässä 25-20 voittoon.

Toinen erä eteni aivan tasatahtia 13-13:een, kunnes Suomi karkasi taas Mäkisen parilla torjunnalla ja Akseli Lankisen ässällä tavoittamattomiin, ja lopulta voittoon 25-17.

Kolmas erä kulki jo alusta pitäen Suomen viemänä. Peli oli nopeasti 8-2 ja Lankisen ässällä edelleen 13-5. Passari Lankinen pyöritti peliä kovalla itseluottamuksella. Suomi vei erän 25-16 johdettuaan parhaimmillaan jo 22-12.

Suomessa Korson Vedossa ja Vantaa Ducksissa aikanaan pelannut Unkarin keskipelaaja Alpar Szabo (10 pistettä) oli keskellä näkyvä läpi koko pelin, ja joukkueensa kapteeni totesi itsekin pelanneensa todella hyvän hyökkäyspelin. Kristof Horvath nosti tekemistään pelin aikana ja teki Unkarille lopulta kahdeksan pistettä.

Harjoitusottelun merkeissä maat kohtaavat ensi tiistaina 31. toukokuuta Hämeenlinnassa.

Hopeista liigaa Suomi jatkaa vasta 12. kesäkuuta vierasottelulla Unkarissa. Molemmat maat ovat myös jo varmistaneet pääsynsä liigan lopputurnaukseen Budapestissa 18.–19. kesäkuuta.

Suomi jää tuolloin viikoksi valmistautumaan Unkariin, ja pelaa isäntämaan kanssa myös vielä toisen ottelun ennen lopputurnausta. Sen voittaja nousee Euroopan liigan korkeimmalle tasolle Kultaiseen liigaan.

Suomen ja Unkarin A-alkulohko kutistui kahden joukkueen kokoiseksi Azerbaidzhanin jäätyä pois kilpailusta. Neljän joukkueen kokoisen B-alkulohkon toisen ottelukierroksen kärkiottelussa Romania löi Pohjois-Makedonian 3–2. Tämä kaksikko on siis Suomen ja Unkarin lisäksi vahvasti ehdolla lopputurnausosallistujiksi.

Kansainvälinen ykkösliiga eli 16 maan Kansojen liiga pelataan myös kesä-heinäkuussa. Euroopan Kultaisesta liigasta on mahdollisuus nousta sinne myöhemmin kesällä pelattavan niin kutsutun Challenger Cupin kautta.

Ässät 7-0

Pisteet: Sakari Mäkinen 21/+9, Joonas Jokela 13/+7, Antti Ronkainen 12/+8 , Severi Savonsalmi 5/+4, Henrik Porkka 5/+4, Akseli Lankinen 2/0, Luka Marttila 0/0, Voitto Köykkä, Jiri Hänninen, Fedor Ivanov, Aaro Nikula, Miro Leinonen, Nuutti Niinivaara, Niklas Breilin; Peter Blazcovicz 12/+3, Alpar Szabo 10/+5, Kristof Horvath 8/+5, Zoltan Kovacs 5/+3, Marcell Pesti 3/-1, Balint Tomanoczy 2/+2, Daniel Kacs 1/0, Balint Magyar 0/-2, Bence Bozoki, Norbert Kholmann, Marcell Miculass Koch, Patric Hubicska, Viktor Ban.