Skip to Content

Hallitseva EM-hopeajoukkue Turkki Suomea kovempi U18 EM-avauksessa

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen lentopallon EM-lopputurnaus käynnistyi maanantaina Suomen osalta tappiolla viime vuonna ikäluokan EM-hopeaa saavuttaneelle Turkille 0-3 (22-25, 17-25, 22-25). Suomen lohko pelataan Lido National Sports Centrerissä Kreetan saarella Iraklionissa Kreikassa.

16 joukkueen EM-lopputurnaus pelataan 1.-13.7 ja kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa Romanian Blajssa ja Kreikan Iraklionissa.

Suomen avausseitsikko:
Iida Mikkonen, Selma Nikkanen, Annika Koivuniemi, Siiri Nielikäinen, Saara Tyrkkö, Milla Haapaniemi, Elsi Karjanlahti (lib.). Vaihdosta kentällä kävivät: Marina Kerman, Noora Päykkönen, Sanni Siika-aho, Viena Moliis ja Emiliina Heimala.

Turkin avauksessa nähtiin peräti kolme yli 190 senttistä laitapelaajaa: 14-vuotias hakkuri Aylin Uysalcan (191) sekä yleispelaajina 16-vuotiaat kaksoset, Ceylin ja Ceyda Kuyan (190), joiden äiti Mesude Atilgan oli 2000-luvun alkuvuosina Turkin maajoukkueen avaispelaajia ja mm. EM- ja Mestarien liigan mitalisti.

Avauserässä (21-25) nähtiin erinomaista syöttö- sekä hyökkäyspeliä molemmin puolin. Ässiä syntyi huimat 11 (Suomi 6, Turkki 5) ja hyökkäysprosentit olivat 67-53 Turkin eduksi. Suomi teki koko erään vain yhden pisteen virheillään Turkille.

Toisessa erässä (17-25) molempien joukkueiden hyökkäystehot hiipuivat (Turkki 48%, Suomi 38%). Ässien tekemistä jatkoi Turkki (5) Suomen jäädessä nyt nollille. Kuyanin kaksoset takoivat erään 13/+12 tehot.

Kolmas erä (22-25) oli hyökkäyksellisesti lähes identtinen toisen kanssa, mutta Suomi oli nyt mukana voittotaistossa aina 22-22 -numeroihin. Annika Koivuniemi sai erässä kantaa melkoista hyökkäystaakkaa hyökäten 15 kertaa kahden ensimmäisen erän kahden / erä jatkeeksi.

Turkki vei lopulta ässäsyötöt 12-8, Suomen voitettua torjunnat 6-5. Hyökkäysprosentti oli Suomella 45, Turkilla 55.

Suomen parhaat pistenaiset olivat Annika Koivuniemii (11/-1), Selma Nikkanen (10/+8) ja Milla Haapaniemi (8/+8).

Päävalmentaja Joonas Huhtakangas:

-Turkki pelasi todella tehokasta lentopalloa. Syötöllä saivat meidän vastaanoton hajalle, mutta siitä huolimatta hyökättiin 30% tehoilla, mikä on hieno lukema Turkin tasoista porukkaa vastaan. Se ei kuitenkaan tänään riittänyt kun Turkki hyökkäsi 44% tehoilla. Huomenna taas tärkeä peli Unkaria vastaan.

Suomi kohtaa tiistaina päivän avauspelissä kello 12 Unkarin joka maanantain avauspelissä hävisi Puolalle 0-3 (17-25, 19-25, 21-25).

Maanantain iltapeleissä turnauksen avaavat vielä Bulgaria – Saksa ja Kreikka – Liettua.

Ikäluokan 2007-2008 pelaajista koostuvan U18 -maajoukkueemme kanssa samassa EM-lohkossa pelaavat isäntämaa Kreikka (U17 EM-4. 2023), Turkki (U17 EM-2. 2023), Puola (U17 EM-6. 2023), Bulgaria, Saksa, Unkari sekä Liettua.

Toisessa lohkossa pelaavat Romania, Italia (U17 EM-1. 2023), Serbia, Slovenia (U17 EM-5. 2023), Hollanti, Kroatia (U17 EM-3. 2023), Belgia, Espanja.