Skip to Content

Isoin Veljeksistä iski voittotahdit Latviassa

212-senttinen hakkuri Aaro Nikula, Veljeksistä suurin, johti vahvalla hyökkäyspelillään Suomen miesten lentopallomaajoukkueen avausvoittoon EM-karsinnoissa. Veljekset kumosivat Latvian Vidzema Olympic Centerissä Valmierassa erin 3-1 (25-17, 25-19, 20-25, 25-22).

Näin Suomi sai täyden kolmen pisteen saaliin avauspelistään.

Nikulan illan saaliiksi tuli 21/+17 miehen hyökättyä 19/23 hyökkäyksistään pisteeksi eli peräti 83% tehoilla. Nikulaa enemmän passeja saivat 12/+4 tehnyt Antti Ronkainen ja 16/+6 tehnyt Sakari Mäkinen. Näin Nikulan ”tankkiin jäi bensaa” hyvin keskiviikoksi kotiavaukseen.

Suomi teki pelissä vain seitsemän hyökkäysvirhettä pelitapaansa mukaillen. Hyökkäystehot olivat mukavat 51 Latvian 42:een verrattuna.

Suomen joukkueen tiukka rypistys jatkuu paluulla kotimaahan, jossa jo keskiviikkona on Tampereen Hakametsässä vastassa kello 19 Itävalta. Itävalta hävisi lohkon avauspelissä keskiviikkona Latvialle kotikentällään 1-3.

Viime vuoden koti-EM-kisoista on kokemusta yhdeksältä joukkueen pelaajalta ja edellisistä EM-karsinnoista (2019) kahdeksalla pelaajalla. Jiri Hänninen ja Nuutti Niinivaara ovat nyt ainoa ensikertalaiset EM-tason mittelöissä.

Suomi ja Latvia ovat kohdanneet nyt 14 kertaa, joista Suomi on voittanut yhdeksän. Viisi viimeisintä maiden kohtaamista on päättynyt Suomen voittoon ja Latvia on viimeksi voittanut keskinäisen ottelun vuonna 2001.

Karsinnan päämääränä on Veljeksillä yksiselitteisesti paikka yhdeksänsiin perättäisiin EM-kisoihin ensi vuodeksi 2007 Venäjän kisoista alkaneen ”putken” jatkeeksi.

EM-lopputurnaukseen selviää seitsemän karsintalohkon voittajat sekä neljä tai viisi parasta lohkokakkosta. Määrä varmistuu myöhemmin CEV:n kokouksessa, kun Venäjän kohtalo lopputurnauspaikan suhteen ratkaistaan. Lopputurnaus pelataan 2023 Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa sekä Israelissa. Israel korvaa yhtenä alkuperäisenä kisamaana olleen Ukrainan. Isännät, viime kisojen kahdeksan parasta (miinus mahdollisesti Venäjä) ja Ukraina saavat suoran lopputurnauspaikan.

Suomen avaus: Ivanov, Nikula, Mäkinen, Ronkainen, Niinivaara, Savonsalmi, Köykkä (L).
Latvian avaus: Petrovs, Egleskalns, Ozolins, Sauss, Freimanis, Svans, Kronbergs (L).

Antti Ronkainen käynnisti karsintaurakan täydellisesti syöttämällä ensimmäisen pallon ässänä kenttään. Muutenkin Suomi löysi Latvian liberosta Kaspars Kronbergsistä heikohkon lenkin vastaanotossa sitä hyvin käyttäen. Erä pysyi mainiosti Suomen kontrollissa ja Latvia ei peliinsä saanut piristystä edes tuplavaihdollaan (17-11). Suomelle vain yksi hyökkäysvirhe ja hakkuri Nikulalle mainio 7/+6. Erä Suomelle 25-17.

Latvia vaihtoi aloitusseitsikkonsa toisen erän alkuun takaisin ja tuli aivan erilailla peliin. Kotijoukkueen neljänkin pisteen johto (4-8) alkoi kuitenkin kaventua vähitellen ja 15-14 – lukemissa Suomi otti johdon nimiinsä. Ja taakse ei enää katsottu, Aaro Nikulan toimiessa suomalaisjuhlan kapelimestarina. Kahteen erään Nikulan hyökkäykset 12/13 ja tehot 14/+12.

Kolmannenkin erän alkuun isännillä riitti virtaa ja Veljekset joutuivat jälkeen takaa-ajoon (2-8). Sakari Mäkinen vaihtui samalla Niko Suihkoseen. 7-14 -tilanteessa puolestaan haettiin vauhtia tuplavaihdosta Joonas Jokelan ja Akseli Lankisen tultua peliin. Suihkosen syöttövuorolla Suomi kavensi eron parhaimmillaan kuudesta pisteestä kahteen (13-15), mutta nyt isäntien kantti kesti loppueränkin. Myös Jiri Hänninen debytoi kentällä syötön verran.

Neljänteen erää ei Suomi antanut etumatkaa isännille ja piti johtoa muutamassa pisteessä läpi erän, kunnes 20 pisteen kohdilla Latvia tuli etenkin kovalla syötöllään vielä uhkaamaan erä- ja otteluvoittoa. Tommi Siirilä nähtiin myös kentällä tässä erässä tuoden hyvän lisän torjuntapelaamiseen.

Päävalmentaja Joel Banks:

• Ensinnäkin tämä olin erittäin tärkeä voitto joukkueelle. Ei vain siksi, että tämä oli meidän ensimmäinen pelimme, vaan myös siksi että Latvia oli voittanut jo Itävallan avauspelissään. He olivat jo päässeet pelirytmiin ja pelasivat kotonaan.
  • Nyt pitää sulatella tämä ja valmistaa itsemme kotiavaukseen keskiviikkoon tämä kaikki hyödyntäen. Tästä pitää ottaa itseluottamusta taas lisää mukaamme.
  • Pelasimme tänään kaksi erinomaista erää: ensimmäisen ja toisen. Kolmannessa me ei pelattu lähes laisinkaan, odotimme vain vastustajaa peliin mukaan. Latvia laittoi kaiken peliin etenkin syötössä ja pääsivät mukaan. Lisäksi Latvia sai tässä vaiheessa myös kotiyleisöltään tuen. Penkiltä saimme hyvää virtaa peliin, mutta tuho oli jo tehty erän alkupuolella.
  • Neloserässä olimme jo parempia. Tuomari teki rohkeita ratkaisuja erässä.
  • Kaikkiaan saimme penkiltä tänään jälleen hienoa tukea. Niko Suihkonen toi hyvää energiaa ja Tommi Siirilä toi torjuntaa. Kaikki toivat peliin jotain. Olimme taas joukkue monella tapaa.
  • Totta kai on asioita joita parantaa, mutta tämä voitto kuvaa taas yhtä tärkeää askelta meidän uudistuneelle joukkueelle.