Skip to Content

Lentisnaisille voitto Latviasta – sunnuntaina iso peli Unkaria vastaan

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen matka kohti Euroopan Hopeisen liigan finaaleja jatkui lähes käsikirjoituksen mukaisesti lauantaina Budapestissä Unkarissa, kun joukkue löi Latvian Erd Arenassa erin 3-1 (25-14, 25-18, 22-25, 25-22).

Hopeisen liigan yhdeksän joukkueen sarjan kaksi parasta kohtaavat finaaleissa 13.6. ja 16.6. Ensimmäinen osaottelu pelataan sarjakakkosen ja toinen sarjaykkösen kotikentällä. Kolmella maalla on enää mahdollisuus finaalipaikkoihin: Suomi, Unkari ja Portugali.

Sunnuntaina Suomi kohtaa erittäin ratkaisevassa ottelussa kotijoukkue Unkarin, joka voitti Latvian perjantaina 3-0 (25-17, 25-16, 25-16). Ottelu on nähtävissä Veikkaus TV:ssä klo 19 alkaen.

Unkari tarvitsee Portugalin ohittamiseen ja finaalipaikkaan yhden sarjapisteen Suomelta. Samoin Suomi tarvitsee vähintään yhden sarjapisteen Portugalin ohittamiseen Unkarilta, jos Suomen lasketaan hoitavan päätösottelussa ensi viikolla Färsaaret 3-0/3-1. Runkosarjan voiton (ja finaalien kotiedun) vie sunnuntaisen Suomi–Unkari -pelin voittaja edelleen huomioiden Suomen todennäköinen voitto Färsaarista. Jos siis sunnuntainen Unkari–Suomi ei mene viiteen erään, on Portugali toinen finalisti.

Unkarin turnauksen jälkeen Suomella on jäljellä enää lohkovaiheessa tämä yksittäinen ottelu Färsaarilla 7.6. kotijoukkuetta vastaan.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Yasmine Madsen, Ada Aronen, Emilia Kääntä, Netta Rekola, Taija Tikka, Netta Laaksonen (lib.). Tikka tuli viime hetkessä aloitukseen Daniela Öhmanin loukattua itseään.

Suomi otti pelin heti haltuunsa avauserän alusta alkaen. Avauserän 25-14 -voitossa Netta Rekola teki keskellä 5/+5 ja Yasmine Madsen hakkurina 6/+6. Suomi ei tehnyt yhtään hyökkäysvirhettä ja se torjuttiinkin vain kerran hyökkäyksen oltua 57 %. Latvian kaikki kaikessa oli hakkuri Marta Levinska (6/+4) muun joukkueen jäätyä tehoihin 3/-2.

Toisessa erässä Latvia sai roikuttua hieman paremmin mukana, mutta paremmasta ei edelleenkään ollut mitään epäselvyyttä. Suomen hyökkäysprosentti putosi 39:ään % ja hyökkäysvirheitäkin tuli kolme. Madsen jatkoi vahvasti ollen 13/+12 kahden erän jälkeen. Levinska jatkoi edelleen piikkinä suomalaisten lihassa (12/+8) muun joukkueen oltua edelleen miinuksilla (10/-1).

Kolmoserässä Latvia oli Levinskan johdolla parempi 22-25. Suomen hyökkäys tippui 27:ään prosenttiin ja hakkuri Madsen sai antaa tilaa Saana Lindgrenille ja Ada Aronen Heini Ahtolalle. Vaihdot eivät kuitenkaan ihan saaneet käännettyä erää.

Ahtola sai pitää paikkansa aloituksessa neljänteen erään, Taija Tikka tuli keskelle Öhmanin tilalle ja Lindgren taas vahvasti vaihdosta peliin. Erässä Latvia otti vahvaa otetta, mutta Suomi nousi lopussa usean pisteen takaa 25-22 -erävoittoon.

Yasmine Madsen teki Suomen parhaan pistesaaliin 19/+13, mutta ajautui ottelun loppupuolella vaikeuksiin. Netta Rekola nakutteli 14/+14 hyökäten 12/21. Yleispelaajista Emilia Kääntä (11/+4) oli paras onnistuja. Kaisa Alanko passarina ja Netta Laaksonen liberona olivat tutusti luottonaisia. Latvian hakkuri Marta Levinska (22/+10) oli vastustajista ylivoimainen ykkönen. Latvian torjuntapeli parani kahteen viimeiseen erään olennaisesti heidän ottaessa niihin kahdeksan torjuntaa.

Päävalmentaja Nik Buser:

– Huh, se oli melkoinen työvoitto tänään. Latvia paransi ottelun aikana ja pääsi jo melkoiseen flowhun ja suorastaan ylisuoritti. Meillä taas kävi toisin: aloitimme hyvin ja sitten menetimme otetta. He saivat meidän puolustusta heikommaksi ja torjuttua Madsenia kahden upean hänen erän jälkeen.

– Kyllä meidän vaihdosta tulleet pelaajat olivat tärkeässä osassa neljännen erän ja pelin kääntämisessa. Saana Lindgren oli ihan ”monsteri” hyökkäyksessä ja Neea-Maria joki tuli syöttämään hyvin erän lopussa. Myös Heini Ahtola ja yllättäen viime hetkessä seitsikkoon astunut Taija Tikka ansaitsevat maininnan ilman muuta.

– Kolmen pisteen voitto oli tietysti tärkein juttu. Tarvitsemme parempaa peliä huomenna, erityisesti saada heidän hyökkäyksen kuriin ja meidän nelospaikan toimimaan.

Maiden kohtaaminen oli ensimmäinen lähes päivälleen 19 vuoteen. Suomelle naisten maaottelu oli 737:s ja voittoja niistä on nyt 366 sekä tappioita 371 (1 tasapeli). Latviaa vastaan maaotellu oli 14:s ja voitot ovat nyt Latvialle 9-5.

Latvian CEV ranking on 31. ja Suomen 27.

Suomen joukkue Hopeisessa liigassa Budapestissä (ottelumäärä Latvia-ottelun jälkeen)

7.6. klo 21:00 Torshavn Suomi – Färsaaret

Hopeisessa liigassa pelataan Bosnia & Hertsegovinan luovutettua yhdeksän joukkueen toimesta kymmenen kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kaksi parasta kohtaavat kaksiosaisessa finaalissa 13.6. ja 16.6. Suomen lisäksi mukana ovat Färsaaret, Georgia, Unkari, Islanti, Latvia, Luxemburg, Montenegro ja Portugal. Näistä maista korkeiten on rankattu Euroopan rankingissa Portugali (22), Montenegro (23), Unkari (26) ja Suomi (27).

Sarjatilanne
Huom! Kaikilta kuusi peliä pelaavilta (eli muut paitsi Portugali ja Montenegro) jätetään lopullisessa sarjataulukossa huomioimatta sarjassa heikoiten menestynyttä vastaan pelattu ottelu.