Skip to Content

Lentopallonaisten EM-kisapaikan ratkaisu jäi lauantaille Joensuuhun

Naisten lentopallomaajoukkue ei vielä keskiviikkona onnistunut varmistamaan paikkaansa ensi vuoden EM-lopputurnaukseen. Tsekki oli kotikentällä Taborissa parempi 3-0 (25-19, 25-18, 25-21). Näin Suomelta vaaditaan lauantaina Joensuussa pelattavasta Montenegro-ottelusta vähintään kaksi erävoittoa lohkon kakkoseksi sijoittumiseksi ja EM-kisapaikan saavuttamiseksi.

Tsekki varmisti jo EM-kisapaikan edellisen otteluvoittonsa myötä viime viikonloppuna. Nyt sille varmistui myös lohkovoitto. Tsekki on hävinnyt ennen viimeistä Islanti-peliään karsinnoissa vain yhden erän.

Montenegro voitti iltapelissä Islannin samassa lohkossa odotetusti 3-0.

Tsekin pelivarmuus oli keskiviikkona kovempaa luokkaa ja Seinäjoen avauskohtaamisen tapaan ratkaisuhetkillä se hoiti tarvittavat pisteet. Kotijoukkueen hyökkäysprosentti oli kova: 55 %. Suomellakin hyökkäys oli hyvää tasoa: 41%. Suomi vei ottelun torjuntapisteet 10-9 ja ässät tasattiin 3-3.

Suvi Kokkonen (13/+10) oli jälleen Suomen tehonainen ja lupaavia otteita nähtiin loppua kohden hakkuri Piia Korhoselta (8/+3), jonka hyökkäysprosentti oli 47. Kotijoukkueen tehokkain oli Michaela Mlejnkova (17/+10).

Vajaa satakunta suomalaiskannattajaa toi naisille hienon tuen Taborin katsomossa. Koripalloliitto kustansi yhden bussilastillisen Susijengin omalla bussilla faneja paikalle ja yhdessä Lentopalloliiton kanssa hoisivat nbussilastillisen pääsyliput otteluun. Iso kiitos kuuluu myös Susijengifaneille, jotka auttoivat käytännön järjestelyissä.

Hakkuri Piia Korhoselle keskiviikon ottelu oli uran sadas maaottelu. Korhonen pelasi ensimmäisen maaottelunsa 15.5.2014 Romaniaa vastaan.

Suomen avaus: Kaisa Alanko, Yasmine Madsen, Suvi Kokkonen, Jessica Kosonen, Roosa Laakkonen, Daniela Öhman, Netta Laaksonen (L).

Suomi pääsi peliin selkeästi hyvällä tunteella ja johti avauserää 14-11. Tästä kotijoukkue kuitenkin käänsi erän selkeästi 25-19 itselleen. Erä oli Suomelta varsin mainiota lentopalloa, mutta Tsekki oli silti askeleen edellä. Hyökkäykset olivat 48%-59%.

Toisessa erässä Tsekillä oli jo hieman onnikin myötä Suomen samalla pelatessa hieman epäorganisoidun oloisesti, kun se karkasi 11-6 -johtoon. Suomi taisteli vielä hienosti peliin mukaan, mutta jälleen loppusilaus jäi tulematta.

Kolmas eräkin näytti kulkevan kotijoukkueen tahdissa alusta loppuun, mutta Suomi näytti taas sitkeyttään nousten vielä 20-19 -lukemiin. Pari sekavaa palloa kuitenkin katkaisi Suomen takaa-ajon kalkkiviivoilla.

Tsekki on FIVB:n maailmanrankingissa 20:s, Suomi sijalla 42.

Suomi on aiemmin kohdannut Tsekin seitsemän kertaa voittaen yhden otteluista (2018 Salon EM-karsinnassa). Tsekin ”edeltäjän” Tsekkoslovakian kanssa (1976-1993) Suomi pelasi 13 kertaa voittojen mentyä 2-11.

Karsinnoissa pelataan neljän joukkueen lohkoissa kaksinkertainen sarja. Kuudesta lohkosta kaikista kaksi parasta etenee EM-lopputurnaukseen 2023.

12 maata on jo varmistanut EM-lopputurnauspaikan ilman karsintoja eli neljä isäntää (Belgia, Italia, Viro ja Saksa) sekä lopulta seitsemän parasta tämän jälkeen jäänyttä maata viime vuoden EM-kisoista (Serbia, Turkki, Alankomaat, Puola, Ranska, Ruotsi, Bulgaria). Normaalisti mukaan pääsee kahdeksan viime kisojen parasta isäntien lisäksi, mutta Venäjän suhteen CEV on vielä tekemättä päätöstä osallistumisoikeuden suhteen. Jos Venäjä suljetaan kisoista, jää yksi paikka mitä todennäköisimmin parhaalle karsintalohkon kolmoselle, josta toki CEV ei vielä ole julkaissut virallista tietoa.

Jessica Kosonen:

• Pysyttiin hyvin mukana, mutta muutama breakpoint liikaa kotijoukkueelle pahoihin paikkoihin. Syöttö ei ollut ihan niin hyvää kuin karsinnoissa tähän mennessä. Siinä ei ihan onnistuttu tänään.
  • Oli huikea pelata tässä tunnelmassa, molempien kannattajien kannustaessa. Vitsi, kun olisi pystytty puristamaan tästä voitto.