Skip to Content

Näin pelataan Pariisissa – huikea reilu kaksiviikkoinen luvassa

Kotijoukkue Ranska lähtee puolustamaan olympiavoittoa miesten lentopallon olympiatunauksessa, USA puolestaan naisten lentopallossa ja miesten beach volleyssa Norjan Mol / Sörum. Naisten beach volleyssa saadaan puolestaan takuulla uudet olympiavoittajat. Huikea reilu kaksiviikkoinen maailman parhaan lentopallon ja beach volleyn parissa on silmiemme edessä. Pariisin 2024 olympiaturnaukset ovat valimiina alkamaan! Tässä selvitys miten pelataan ja mistä lähtökohdista.

Miesten ja naisten lentopalloturnauksissa on sama ottelusysteemi. 12 joukkuetta on jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon, jotka pelataan 27.7.-4.8. niin että jokaisena päivänä on neljä ottelua alkaen Suomen aikaa klo 10, 14, 18 ja 22.

Näistä lohkoista kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta selviävät puolivälieriin. Puolivälieriin joukkueen sijoitetaan niin, että lohkoykköset ovat keskinäisellä vertailuilla sijoitettu sijoille 1-3, kakkoset 4-6 ja kaksi parasta lohkokakkosta sijoille 7-8. Puolivälieräparit muodostuvat 1-8, 2-7, 3-6, 4-5.

Puolivälierien (miehet 5.8., naiset 6.8.) voittajat pelaavat välierät (miehet 7.8., naiset 8.8.). Miesten pronsspeli pelataan 9.8. ja finaali 10.9. Naisten pronssipeli on ohjelmassa 10.8. ja finaali päätöspäivänä 11.8.

Suomalaisväriä olympiaturnaukseen tuo Tokion kisojen tapaan Tuomas Sammelvuo, joka viime kisoissa valmensi venäläiset olympiaurheilijat hopealle asti. Nyt Sammelvuo on Kanadan miesten päävalmentajana. Kanadalle realistinen tavoite on olla mukana pudotuspelvaiheessa ja kaikki siitä eteenpäin on enemmän kuin huippumenestystä.

Miesten olympiaturnaus on ennakkoon erittäin tasainen ja mestarisuosikkeja voi luetella vaikka seitsemän. Ennakkoon mitalitaistelun ulkopuolelle povataan jäävän Kanadan, Argentiinan, Serbian, Saksan ja Egyptin.

Suurimmaksi suosikiksi on nostettu ensimmäistä olympiamitaliaan sitten 1976 Montrealin kullan jahtaava kolmien edellisten MM-kisojen finalisti Puola. Sen vahvimmat haastajat ovat ennakkoon hallitseva maailmanmestari Italia ja hallitseva olympiavoittaja ja kesän VNL-voittaja Ranska.

Myös USA, Brasilia sekä kultaisen sukupolvensa viimeisiä mahdollisuuksia omaava Slovenia ja VNL-finalisti Japani ovat kaikki mahdollisia vaikka kultamitalisteksi.

Naisten turnaus on ennakkoon ihan yhtä mielenkiintoinen kuin miestenkin. Mahdollisia kultamitalisteja voi sieltäkin löytää seitsemän kappaletta jättäen vain Japanin, Hollannin, Dominikaanisen tasavallan, Ranskan ja Kenian ulkopuolelle tästä.

Suurimman yksittäisen mestarisuosikin tittelin jakavat kesän VNL:n voakuuttavasti voittanut Italia ja terävimmällä huipullle viime vuosina kiivennyt 2023 Euroopan mestari Turkki.

Tappioitta koko VNL:n lohkovaiheen kesällä pelannut ikisuosikki Brasilia ja hallitseva Toklon olympiavoittaja USA ovat edellä mainitun kaksikon kuumimmat haastajat, mutta myös kaksien edellisten MM-kisojen ykkönen Serbia, yhteenhioutunut Rion 2016 yllätyskultamitalisti Kiina sekä VNL:n pronssijoukkue Puola ovat kaikki vahvoja ehdokkaita mitaleille, jopa nappisuorituksella kirkkaimmillekin sellaisille. Japanikin oli kesän VNL:ssä yllättävän kova kakkostilallaan.

Beach volleyssa pohjoismaalaisjuhlat hyvinkin mahdolliset

Beach volleyn lohkopelit pelataan Eiffel-tornin juurella 27.7.- 3.8. kello 10 ja 24 välisenä aikana. Joka päivä on kolme sessiota, jotka alkavat Suomen aikaa klo 10, 16 ja 21. Ensimmäisessä on tasatunnein neljä peliä ja kahdessa myöhemmässä kolme kummassakin.

Miehissä sekä naisissa beach volleyssa on 24 paria jaettu kuuteen neljän parin lohkoon. Näistä kaksi parasta kaikista selviää pudotuspeleihin, kuten myös kaksi parasta lohkokolmosta ja lopuista neljästä lohkokolmosesta muodostettujen kahden ns. lucky loser -otteluparin voittajat eli yhteenä 16 paria.

16 paria pelaavat neljännesvälierät naisissa 4.8. ja miehissä 5.8. Puolivälierät ovat vuorossa 6.8. ja 7.8, sekä välierät 8.8. Naisten mitalipelit pelataan 9.8. ja miesten 10.8.

Beach volleyssa miesten turnauksessa on vahva Pohjoismaalaisväritys, kun sekä hallitsevat olympiavoittajat Anders Mol / Christian Sörum Norjasta, että kahden viime vuoden Euroopan mestarit ja viime vuoden MM-kakkoset David Åhman / Jonathan Hellvig Ruotsista ovat turnauksen kaksi suurinta ennakkosuosikkiparia.

Ruotsalaispari aloittaa turnauksen heti lauantaina kello 17 Australian kaksikkoa Nicolaidis / Carracher vastaan, kun taas norjalaisten pelit alkavat sunnuntaina klo 23 Chilen paria Grimalt / Grimalt vastaan.

Kuumimmat haastajat pohjoismaalaisille lienevät Brasilia George Wanderley / Andre Loyola, Tsekin hallitsevat maailmanmestarit Ondrej Perusic / David Schweiner, Saksan Nils Ehlers / Clemens Wickler sekä Puolan MM-pronssimiehet Nichal Bryl / Bartosz Losiak. Tokiossa 2021 Norja vei kultaa ja muut mitalit menivät Venäjän olympiaurheilijoille sekä Qatarille.

Juttua englanniksi olympiaturnauksen hiekasta, joka tulee vain 100 km päästä MontGrusta

Naiste olympiabiitsillä viime kisojen mtalisteista ovat mukana vain australialaiset hopeanaiset ja viime vuoden MM-neloset Mariafe Artache Del Solar / Taliqua Clancy. Hallistevien yhdysvaltalaisten olympiavoittajien April Ross / Alix Klineman peliurat päättyivät käytännössä Tokioon ja nyt USA:ta edustavat turnauksen kärkisuosikkeihin kuuluvat viime vuoden MM-kakkoset Sara Hughes / Kelle Cheng sekä MM-kolmoset Kristen Nuss / Taryn Kloth. Jenkkien edelle ykkössuosikiksi kiilaavat brasilialaiset 2022 maailmenmestarit Ana Patricia / Duda. Eurooppalaisten vahvimmat mitalitoivot ovat Hollannin Katja Stam / Raisa Schoon, Sveitsin Tanja Huberli / Nina Brunner sekä latvialaiset Tina Graudina / Anastasija Samoilova.

NÄIN KATSOT OLYMPIALAISTEN LENTOPALLOA JA BEACH VOLLEYTA TV:STÄ JA VERKOSTA

Teksti: Toni Flink

Back to top