Skip to Content

Romania vei Veljesten Final 4 toiveet

Miesten lentopallomaajoukkueen mahdollisuudet Euroopan Kultaisen liigan Final 4- lopputurnaukseen menivät perjantai-iltana Tsekin Karlovy Varyssa pelatun lohkovaiheen päätösottelun tappioon Romanialle. Romanian voittonumerot olivat 2-3 (25-23, 25-21, 24-26, 24-26, 12-15).

Suomi vei kaksi ensimmäistä erää ja oli lähellä puhtaalla 3-0 -voitolla sytyttää lopputurnausliekin kunnon leiskuun. Näin ei kuitenkaan käynyt ja lopulta Romania vei kolme viimeistä erää kaikki niukasti nimiinsä.

Niko Suihkonen oli Veljesten tehopelaaja (19/+7) Petteri Tyynismaan (13/+9, hyökkäys 73 %) kanssa. Romania vei torjunnat 15-8, mutta Suomi vei ottelun puolustuksen tylysti 52-37.

Varmoja Kultaisen liigan Final 4 -joukkueita ovat jo isäntämaa Kroatia sekä Tsekki. Muista paikoistav taistelevat vielä Ukraina, Portugali, Espanja, Belgia sekä Viro. Kroatian Osijekissa 15.-16.6. pelattavan Final 4 -turnauksen välierien voittajat selviytyvät Kiinan Linyissa 23.-28.6. pelattavaan Challenger Cupiin. Challenger Cupiin pääsevät mukaan Euroopan Kultaisen liigan finalistit, Egypti, Chile, Kiina, Meksiko sekä Aasian karsintaturnauksen (2.-9.6.) voittaja ja sen jälkeen maailmanrankingissa paras ei-Nations League maa (todennäkäisesti Ukraina/Belgia). Challenger Cupista selviää voittaja ensi kaudeksi Nations Leagueen (ex-Maailmanliiga), joka laajenee 18 joukkueiseksi (nyt 16).

Veljesten tapahtumat jatkuvat loppukesästä leirityksellä ja Bulgarian kohtaamisen kahdessa maaottelussa Suomessa heinäkuun lopulla.

Suomi ja Romania ovat nyt kohdanneet miesten maaottelussa 25 kertaa ja Suomi on voittanut otteluista 8. Romanian Euroopan ranking on 14. ja Suomen 15. Romania oli ennen ottelua MM-rankingissa vielä jaossa olevien 15 paikan maiden joukossa 13. ja Suomi 10..

Voitto Köykälle ja Aaro Nikulalle perjantaina pelattu ottelu oli 50:s miesten maajoukkueessa

Suomen avaus: Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Alekej Zhbankov, Petteri Tyynismaa, Niko Suihkonen, Luka Marttila, Voitto Köykkä (lib.)

Veljekset olivat hyvin hereillä heti ottelun alussa ja vahvalla keskipelillä peli käynnistyi mainiosti. Koko erän keskikaista toi tulosta yllättävänkin paljon romanialaisille vaikeuksia aiheuttaen. Erän katkaisusta meinasi vain tulla taas haastavaa, mutta Romanian verkkosyötöllä erän Veljeksille 25-23 kolmannella eräpallolla.

Romania tuli rytinällä kakkoserään ja Alexandru Ratun vahvoilla syötöillä se karkasi 3-8 -johtoon. Fedor Ivanovin kostoisku kuitenkin seurasi ja Veljekset olivat jälleen pelissä mukana. Johtoon siirtyminen (11-10) maksoi Suomelle kovan hinnan, kun pallon torjunut Alexej Zhbankov loukkasi samalla nilkkansa. Miika Haapaniemi tuli kuitenkin terävästi peliin Zhbankovin tilalle. Suomi ei antanut loukkaantumisen häiritä, vaan vei erän lopun vakuuttavasti (25-21).

Adrian Aciobanitei aiheutti kolmannen erän alkuun melkoista shokkihoitoa syötöillään ja Romania karkasi 0-5 -johtoon. Suomi nousi nopeasti tasoihin (9-9), mutta ei saanut johtoasemaa haltuunsa. Romania syttyi erän puolivälissä mainioon peliin ja nousi jo 14-18 -johtoon. Loppuerässä oli Suomen vuoro nousta mainiosti, mutta Romania hoiteli erän toisella eräpallollaan 24-26.
Romanian vahvan neljännenkin erän alun (7-11) myötä Antti Ronkainen tuli peliin Luka Marttilan tilalle. 12-16 -numeroissa Aaro Nikula tuli puolestaan hakkuriksi Joonas Jokelan tilalle. Romanian 20-24 -johto hupeni vielä kertaalleen Ronkaisen hurjalla syöttövuorolla, mutta lopussa se hoiteli erän 24-26.

Päätöserän 3-0 -johto katosi hetkessä (3-3) ja puolia vaihdettiin Romanian 6-8 -johdossa. Tämän vastustaja piti loppuun asti vieden erän 12-15.

Kultainen liiga 2024

Kultaisessa liigassa pelataan 12 joukkueen toimesta 12 kolmen maan turnausta. Tästä muodostetun sarjataulukon kolme parasta joukkuetta sekä isäntämaa Kroatia pelaavat Final Four -turnauksen 15.-16.6. Jos Kroatia on kolmen parhaan joukossa, otetaan mukaan Final Fouriin sarjataulukon neljäs maa.

Suomen lisäksi mukana ovat Azerbaidjan, Belgia, Kroatia, Tsekki. Viro, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Portugali. Romania, Espanja sekä Ukraina. Näistä maista Ukraina oli viime vuoden EM-kisoissa puolivälierissä ja Portugali, Kroatia, Tsekki, Belgia sekä Pohjois-Makedonia kaikki neljännesvälierissä. Euroopan rankingissa Suomi on sijalla 15 ja mukana olevista maista kuudenneksi paras.

Kultaisen liigan Final 4 -turnauksen välierien voittajat selviytyvät lisäksi Challenger Cupiin Kiinaan 23.-28.6., josta voittaja selvää ensi kaudeksi Nations Leagueen.

Loput Suomen Kultaisen liigan ottelut on nähtävissä Euroopan Lentopalloliiton CEV:n Eurovolley TV:ssä (www.eurovolley.tv), joka maksaa 7,99 euroa kuukaudessa tai 15,99 euroa / 3 kk. Myös VeikkausTV näyttää otteluita (https://www.veikkaus.fi/fi/veikkaustv).

Veljesten otteluohjelma, tulokset ja tilastot

Veljesten pelaajakortit

Suomen joukkue Kultaisessa liigassa Karlovy Varyssa (ottelumäärä Romania-ottelun jälkeen)

NRO NIMI ROOLI SEURA 23-24 IKÄ PIT. MAAOTTELUT