Skip to Content

Serbian hyökkäysvoima hieman liikaa Veljeksille

Keskiviikon miesten lentopallon olympiakarsintojen ottelu Suomen ja Serbian välillä tarjosi melkoista hyökkäyksen juhlaa. Suomi tarjosi täydeltä laidalta haastetta, mutta Serbia oli vielä rahtusen kovempi. Maailman rankingin yhdeksäs otti turnauksen kolmannen voittonsa erin 3-0 (25-21, 25-22, 25-22) ja jatkaa olympiapaikan jahtia. Veljesten tilillä on neljästä pelistä yksi sarjapiste ja kolme erävoittoa, kun se on kohdannut ennakkoon lohkon neljä kovinta maata.

Suomi pelasi kaikkiaan erinomaisen pelin, mutta palkintoa ei tullut edes erävoiton verran. Suomen parhaimmistona hakkurina tällä kertaa nähty Joonas Jokela (19/+12) oli vakuuttava ja keskellä Miikka Haapaniemi (6/+6) hoiti hommansa mainiosti.

Serbian ykköseksi nousi turnauksessa aiemmin rajoitetusti nähty kapteeni Aleksandar Atanisijevic.

PÄÄVALMENTAJA JOEL BANKSIN HAASTATTELU (AUDIO)

Suomen avaus: Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Luka Marttila, Niko Suihkonen, Alexej Zhbankov, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä (L).

Veljeksien aloitukseen oli tehty kaksi muutosta edellispäivän Slovenia -otteluun, kun Fedor Ivanov ja Joonas Jokela tulivat passariksi sekä hakkuriksi. Ivanoville paikka avauksessa oli ensimmäinen sitten kesän alun Kultaisen liigan.

Erittäin laajasti pelaajistoaan käyttänyt Serbia aloitti turnauksen 1-3 -häviöllä Turkille ja voitti sen jälkeen Tunisian 3-0 sekä tiistaina Egyptin 3-1. Suomi oli hävinnyt kolme ensimmäistä peliään Japanille, USA:lle ja Slovenialle.

Serbia avasi keskiviikon pelin vahvasti tappaen kahdeksan ensimmäistä hyökkäystään karaten välittömästi. Seuraavista neljästä Serbia tekin vain yhden pisteen ja Veljekset kavensivat eron kolmeen (11-14). Niko Suihkonen ja Joonas Jokela ottivat isoa hyökkäysvatuuta ja ero kaveni yhteen (15-16). kaksi perättäistä torjuntaa käänsi otteen kuitenkin taas Serbialle (17-20). Erä Serbialle 21-25 heidän vahvan hyökkäyksen (65%) myötä.

Toisessa erässä nähtiin melkoista hyökkäysiloittelua, kun Serbian voittaessa erän 25-22 sen hyökkäys oli 64% ja Suomenkin 60%. Varsinkin erän alun 2/3 oli molemmilta melkoista ilotulitusta.. Hyökkäysvirheitä Serbia ei tehnyt erään yhtään ja Suomi kolme.

Kolmannessa erässä Suomi otti 11-9 -johdon saatuaan tyrhedytettyä Serbian hyökkäyspeliä. Tässä vaiheessa vastustaja kuitenkin löysi jälleen parasta peliään ja nykäisi 13-16 -johtoon. Pari Marko Ivovicin leveäksi mennyttä rajalyöntiä avasi kuitenkin Veljeksille ovea: 16-16. Saman tien ovi lyötiin kuitenkin kiinni: nyt lopullisesti (16-19). Erä Serbialle 22-25.

Ottelukuvat

Suomi ja Serbia ovat kohdanneet miesten maaottelussa nyt 13 kertaa Suomen voitettua peleistä kaksi. Voitot ovat Maailmanliigasta kesältä 2011 Tampereelta ja Belgradista. Serbia on voittanut nyt kuusi edellistä kohtaamista. Edellinen maiden kohtaaminen oli Krakovassa Puolassa 2019 elokuussa. Serbia voitti tuolloin 3-1.

Kesän Nations Leaguessa Serbia oli yhdeksäs, kuten myös 2022 MM-kisoissa.

Serbia ei ole ollut mukana kaksissa viime olympialaisissa. Tokion 2020 karsinnoissa se oli karsintaturnauksessa toinen Italian jälkeen ja Euroopan karsinnoissa viides. Lontoossa 2012 Serbia oli yhdeksäs, Pekingissä 2008 sekä Ateenassa 2004 viides, Sydenyssä 2000 se voitti kultaa ja Atlantassa 1996 pronssia.

Torstaina turnauksessa on välipäivä, jonka jälkeen alkaa kova loppurutistus. Perjantaina vastassa on Turkki, lauantaina Egypti ja sunnuntaina Tunisia. Ottelut ovat todella tärkeitä rankingpisteiden ja sitä myötä MM-lopputurnauspaikan 2025 suhteen.