Skip to Content

Suomen naisille kirvelevä tappio karsinta-avauksessa

Suomi taipui tiukkojen vaiheiden jälkeen Sveitsille EM-karsintojen 2026 avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa Turussa erin 2-3 (25-18, 26-28, 23-25, 25-17, 12-15).

Ottelun merkitys karsintojen kannalta oli molemmille joukkueille massiivinen, sillä lohkon kolmantena joukkueena kummittelee Euroopan rankingissa kuudennella sijalla majaileva Saksa. Kolmen joukkueen lohkoista lopputurnaukseen etenee ainoastaan lohkovoittajat, sekä viisi parasta lohkokakkosta.

Lähes tuhatpäisen Kupittaan yleisön painajaiseksi kasvoi sunnuntaina Sveitsin hakkuri Maja Storck. Storck tiedettiin etukäteen alppivieraitten kovimmaksi tekijäksi ja seurajoukkuetasolla äärimmäisen kovassa Italian Serie A1 sarjassa pelaava hakkuri antoi vastinetta odotuksille takoen otteluun huimat 36/+28.

Suomen pistekuningatar ottelussa oli 100. maaottelun kunniaksi kukitettu Suvi Kokkonen tehden 23/+15 40% hyökkäyksellä. Parhaana pelaajana Suomelta palkittiin tutun tyylikkään ottelun pelannut kapteeni Kaisa Alanko.

Kuvat: Linnea Laatikainen

Alku otteluun oli Suomen naisilta vahva. 25-18 erävoittoon tarvittava ero kasvatettiin aloituserässä pitkälti Jessica Kososen (16/+10) syöttövuorojen kautta. Hopeisen liigan otteluissa kokoonpanosta puuttunut Kosonen nakutti avauserään peräti neljä ässää.

Toisessa erässä ottelun kova panos alkoi näkymään pelaajien otteissa. Suomi johti ottelua parhaimmillaan 23-19, mutta Storckin vahvat otteet nostivat lopulta Sveitsin kiinni eräpalloihin joista neljäs tuotti lopulta tuloksen Sveitsin vieden erän nimiinsä lukemin 28-26.

Kolmannessa erässä Storck sai tukea vieraiden toiseksi tehokkaimmalta pelaajalta Julie Lengweilerilta (17/+7) ja tiukka erä kallistui lopulta vieraiden nimiin tuloksella 25-23.

Selät seinää vasten ajetut suomalaisnaiset nousivat neljännessä erässä Nettojen johdolla kamppailuun mukaan. Libero Netta Laaksonen kaivoi useita palloja upeasti peliin ja Keskitorjuja Netta Rekola takoi keskeltä tehokkaasti pisteitä Suomen voittaen erän lopulta 25-17.

Ratkaisevassa viidennessä erässä Sveitsi sai vahvan alun, eikä enään Suomen naisten kovasta taistelusta huolimatta kääntynyt katsomaan taakseen vaan vei erän ja sitä myöten ottelun nimiinsä.

Päävalmentaja Nikolas Buser oli ottelun jälkeen luonnollisesti pettynyt.

-Pelisuunnitelmamme Sveitsiä vastaan toimi muuten täydellisesti, mutta emme saaneet Storckia tarpeeksi ajoissa kuriin. Hän on maailmanluokan pelaaja, Buser kommentoi ottelun jälkeen.

-Hävisimme tiukat erät. Toisessa erässä meillä oli paikkamme mutta emme saaneet niitä käytettyä, Buser tuskaili.

Suomen pelit jatkuvat 29.8 Schwerinissä Saksaa vastaan. Tämän jälkeen edessä on EM-karsintojen osalta vuoden tauko.

-Puhumme käytännössä kahdesta eri karsintaturnauksesta. Kaikilla joukkueilla saattaa olla ensi vuonna eri kokoonpanot. Minunkin sopimukseni on katkolla, Buser kommentoi ottelun jälkeen.

-Katsomme Saksa-ottelun jälkeen tilannetta ja aloitamme valmistautumisen aikanaan uudestaan, Buser totesi.

Naisten maajoukkueen verkkosivut

Naisten pelaajakortit

Naisten EM-karsinnat pelataan puoliksi elokuussa 2024 ja elokuussa 2025. Suomi pelaa 2024 kotiottelun Sveitsiä ja vierasottelun Saksaa vastaan. 2025 vuorossa ovat kotiottelu Saksaa vastaan sekä vierasottelu Sveitsiä vastaan.

EM-lopputurnauspaikan saavuttaa kaikkienseitsemänlohkovoittajan lisäksi viisi parasta lohkokakkosta.

Suoran paikan 2026 EM-lopputurnaukseen saavat 2023 EM-kisojen kahdeksan parasta sekä neljä turnausisäntää. Turnausjärjestäjät ovat Ruotsi, Tsekki, Azerbaijan sekä Turkki. Suoran kisapaikan edelliskisojen. 2023 menestyksellään ovat varmistaneet Serbia, Hollanti Italia, Puola, Ranska, Bulgaria, Ukraina, Slovakia.

Naisten karsintalohkot (Euroopan ranking)