Skip to Content

Suomen naisille valtaisa pettymys Hopeisen liigan finaalista

Portugali tarjoili Hakametsän sunnuntaissa runsaspäiselle suomalaisyleisölle karvasta kalkkia, vieden finaalisarjan toisen ottelun 3-1 (21-25, 25-23, 25-23, 26-24) ja tätä seuranneen kultaisen erän luvuin 23-21 voittaen täten kesän 2024 naisten Hopeisen liigan mestaruuden.

Äärimmäisen dramaattisessa ottelussa nähtiin muun muassa 14 mestaruuspalloa joista Portugali onnistui lopulta kultaisessa erässä kahdeksannellaan tuomaan mestaruuden Lusitaniaan. Portugalin tuttujen tehonaisten Alice Clementin sekä Julia Kavalenkan lisäksi vierailijoitten keskipelaaja Amanda Cavalcanti (18/+14, 5/+5) esiintyi ottelussa vahvasti.

Portugali paransi peliä torstain kotitappionsa jälkeen lähes jokaisella osa-alueella.

-Heidän vastaanottonsa rakensi polun menestykselle tänään, kommentoi pettynyt päävalmentaja Buser ottelun jälkeen.

-Olimme hyviä hyökkäyksessä, mutta emme pystyneet hidastamaan heidän hyökkäyksiään tarpeeksi tänään, Buser tuskaili.

Suomen aloitus otteluun oli kuitenkin vahva. Torstaina tylyinä vieraina toimineet naiset jatkoivat Hakametsässä siitä mihin Santo Tirson 3-0 voitossa jäivät ja veivät avauserän nimiinsä 25-22. Ada Aronen tykitti erään 7/+4 78% hyökkäyksellä. Taija Tikan hyvin ajoitettu ässä erän loppuvaiheilla hiljensi Portugalin orastavan kirin ja Suomi siirtyi yhden erävoiton päähän Hopeisen liigan mestaruudesta.

Tätä erävoittoa ei kuitenkaan Hakametsän sunnuntaissa koskaan nähty. Toisessa erässä Portugali sai hengen päälle ja heräsi taistelemaan hävittyään finaalisarjan ensimmäiset neljä erää. Erä eteni tasaiseen tahtiin ja Portugali siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon tilanteessa 17-18. Suomi vaihtoi kentälle Heini Ahtolan, joka nakutti nopeaan tahtiin neljä peräkkäistä suomalaispistettä. Ahtolan vahvasta tykityksestä huolimatta Portugali vei erän nimiinsä 25-22.

Kolmas erä oli edellistäkin tasaisempi. Läpi ottelun tehokkasti pisteitä rakennellut Ada Arosen ja Kaisa Alangon duo loisti erässä, mutta tiukkojen vaiheitten jälkeen Portugali oli jälleen lopussa vahvempi vieden erän niukasti 25-23. Suomen tehokkaimpaana pelaajana läpi Hopeisen liigan kunnostautunut Yasmine Madsen oli ottelussa verrattain pimennossa (10/+5, 3/+0).
Saana Lindgren korvasi Madsenin hakkurina, eikä tätä nähty kentällä ennen kultaista erää.

Neljännessä erässä Hakametsän yleisö pystyi jo maistamaan ja haistamaan mestaruutta kun Suomi karkasi erässä Alangon vahvan syöttövuoron myötä 24-21 johtoon saaden kolme mestaruuspalloa. Portugalin Mariana Garcez otti kuitenkin joukkueensa reppuselkään tuoden viiden pisteen syöttöputkella 26-24 erävoiton ja 3-1 otteluvoiton vieden finaaliin kultaiseen erään.

Kultainen erä jatkoi samaa draamankaarta kuin koko muukin finaaliottelu. Ottelussa useita mahdottomankin näköisiä suorittanut Portugalin libero Matilde Rodrigues katseli punaista korttia ja Suomi sai jälleen 14-12 tilanteessa kaksi mestaruuspalloa käsiinsä. Neljännen erän tapaan Portugali kuitenkin hoiti nämä kääntäen tilanteen lopulta ensimmäiseen omaan mestaruuspalloonsa. Tämän jälkeen mainioita otteita läpi kesän esittänyt Suomen joukkue näytti sisukkuutensa pelastaen mestaruuspallon toisensa jälkeen, kunnes lopulta Portugalin kahdeksas ottelupallo särki sydämet ympäri Hakametsää tuoden voiton Portugalille lukemin 23-21.

Päävalmentaja Buser ei peitellyt harmitustaan ottelun jälkeen.

-Tämä on valtaisa pettymys. Tuntui että ottelu oli käsisässämme ja annoimme sen livetä pois, Buser sanoi.

Kapteeni Kaisa Alanko löysi myös positiivisia asioita katkerasta tappion keskeltä.

-Tosi kova pettymys. Pelattiin koko hopeisen liigan ottelut hyvin ja vielä Portossakin pelattiin tosi hyvää peliä, mutta Portugali paransi kovasti tähän peliin. Olen silti tosi ylpeä miten taisteltiin ja annettiin kaikkemme tähän peliin. Yhteispeli ja varmuus on mennyt tämän kesän aikana tosi paljon eteenpäin. Olemme kokonaisuutena parempi joukkue, Alanko kertoi pelin jälkeen.

Portugali kuittasi Hopeisen liigan mestaruudestaan 40 000 euron pääpalkinnon. Suomelle hopeasija toi 25 000 euroa.

Suomen naisten ottelut jatkuvat EM-karsintojen muodossa elokuussa. Tuolloin vastaan asettuvat karsintojen A-lohkossa Saksa ja Sveitsi.

Kuvat: Linnea Laatikainen