Skip to Content

Veljekset jaksoivat rutistaa voiton kotiavauksesta todella pitkän kaavan mukaan

Suomen miesten maajoukkueen Kultaisen liigan kotiavaus oli varsin monikäänteinen. Lopulta Veljekset kuittasivat voiton ja kaksi sarjapistettä Turussa Slovakiasta erin 3-2 (24-26, 25-17, 25-17, 20-25, 19-17).

Suomen lähtö peliin oli vaikea, peli löytyy kahdeksi eräksi ja taas Slovakia sai otteen. Näin voi paketoida lähes 2,5 tuntisen sunnuntain todella tiiviisti.

Hakkuri Joonas Jokela teki ottelussa komeat 31/+24 peräti 71 % hyökkäyksellä. Antti Ronkainen ahersi 21/+14 ja kolmanneksi tehokkaimmaksi nousi penkiltä peliin tullut Jiri Hänninen 13/+5.

Suomi vei ottelukokonaisuuden tilastojen perusteella paljon selkeämmin kuin mitä lopputulos näyttää. Torjunnat Veljeksille 13-10, hyökkäystehot 55-48, ässäsyötöt 10-6 ja vastaanottokin 51-46.

Ottelu seurasi Kupittaan palloiluhallissa 1572 katsojaa.

Suomi on kohdannut Slovakian miesten maaottelussa nyt 32 kertaa voittaen peleistä 21.

Suomen avaus oli tuttu: Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Severi Savonsalmi, Miro Leinonen, Niko Suihkonen, Antti Ronkainen, Voitto Köykkä (L).

Suomella oli avauserässä vaikeuksia vastaanottonsa kanssa ja torjunnalla ei toivottua otetta Slovakiasta saatu. Myöskään aiemmin peleissä toiminutta keskihyökkäystä ei saatu toimimaan ja Veljeksille ei merkitty yhtään pistettä keskihyökkäyksistä.

Vaikka Antti Ronkainen ja Joonas Jokela keräsivät tehot 6/+5 mieheen, ei se riittänyt erävoittoon. Slovakia oli hyökkäyksessään tehokkaampi (56%-46%). Etenkin hakkuri Patrin Lamanec oli mainio (8/+6). Toinen vieraiden eräpallo toi tuloksen, kun Juiius Firkal täräytti ässäsyötön Suomen kenttään,

Toisessa erässä Veljekset osoittivat riviensÄ levyyttä ja useammankin vaihdon kautta erä alkoi kääntyä kotiin. Miika Haapaniemi, Jiri Hänninen ja Niklas Breilin toivat kaikki panoksensa peliin. Suomen hyökkäys oli erässä upea 66% ja Slovakian putosi 29:ään prosenttiin.

Kun päivän toimiva kahdeksikko oli löytynyt, oli Veljekset kolmoserässä aikalailla pitelemätön. Joonas Jokela jatkoi hakkurina hienoja otteita keräten jo kolmannen erän loppuun 20/+16 peräti 71% tehoilla.

Neljäs erä poikkesi täysin kahden edellisen käsikirjoituksesta. Slovakia hyökkäsi virheettömän erän 62% tehoilla ja Veljekset eivät vaihdoillakaan saaneet peliä takaisin raiteilleen. Vielä 17-16 -numeroissa Suomi nousi viiden pisteen takaa johtoonkin, mutta ilo oli lyhyt. Slovakia kuittasi erän 20-25.

Vitoserään päävalmentaja Joel Banks marssitti peli aloitusseitsikon sillä poikkeuksella, että Niko Suihkosen tilalla nähtiin edelleen Jiri Hänninen. Samalla Suomi jatkoi kahdella liberollakin pelaamista.

Suomi vei niukasti erää, kunnes Slovakia tuli riskipelillään tasoihin 11-11. Suomi hankki kuitenkin 14-12 – tilanteessa kaksi perättäistä ottelupalloa, mutta ratkaisua saatiin odottaa aina kuudenteen. Sen Miika Haapaniemi torjui Slovakian kenttään ja loppunumeroiksi 19-17 erään ja 3-2 otteluun.

Veljekset jatkavat Kultaista liigaa vajaan viikon kuluttua 10.6. Nitrassa jälleen Slovakian kanssa. Tampereella nähdään sen jälkeen kaksi viimeistä lohkovaiheen ottelua Tsekkiä ja Viroa vastaan 14.6. sekä 17.6,

Lohkon toisessa ottelussa perjantaina Tsekki voitti kotonaan Viron 3-1.

Kolmen lohkon voittajat selviävät Kultaisen liigan Final 4-lopputurnaukseen 24.-25.6. isäntämaa Kroatian lisäksi. Jos Kroatia voittaa oman lohkonsa (lohko B), lohkon kakkosen selviää lisäksi lopputurnaukseen.

Kultaisen liigan finalistit (+ mahdollinen isäntämaa) selviävät edustamaan Eurooppaa Challenger Cupiin, jossa kuusi maanosien liigojen parasta mittelevät Nations Leaguen huonoimman ja turnauksen isäntämaan kanssa paikasta Nations Leagueen seuraavaksi kesäksi 2024.