Skip to Content

Voitto jäi odottamaan viikonloppuun – Veljekset piinasivat Turkin viidenteen

Suomen voittotilin avaaminen oli taas askelta lähempänä lentopallon miesten olympiakarsinnoissa perjantaiaamuna, mutta se jäi odottamaan vielä viikonlopun pelejä. Veljekset nousivat Turkkia vastaan Japani-pelin tapaan kahden erän takaa viidenteen erään, mutta siinä Turkki oli selkeästi parempi. Näin loppunumerot olivat Yoyogi National Stadiumilla 2-3 (22-25, 23-25, 25-23, 25-23, -15)

Suomi kohtaa lauantaina turnauksessa vielä pisteettömän Tunisian kello 7.00 Suomen aikaa (13.00 Japanin aikaa). Tunisian maailmanranking on 20., Suomen 29. ennen perjantain pelejä.

Turkki avasi turnauksen komealla 3-1 -voitolla Serbiasta, mutta sitä ovat seuranneet tappiot muille turnauksen kovimmille joukkueille Slovenialle, USA:lle sekä Japanille. Ainoa erävoitto noissa otteluissa tuli USA:ta vastaan.

Maailman rankingissa Turkki oli sijalla 15. ja Suomi sijalla 29. ennen aamun ottelua.

PÄÄVALMENTAJA JOEL BANKSIN HAASTATTELU (AUDIO)

Suomen avaus: Eemi Tervaportti, Joonas Jokela, Luka Marttila, Niko Suihkonen, Alexej Zhbankov, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä (L).

Turkin avaus: Arslan Eksi, Adis Lagumdzija, igit Gulmezoglu, Mirza Lagumdzija, Mert Matic, Bedirhan Bülbül, Berkay Bayraktar / Volkan Done (L)

Serbia-ottelusta aloittavaan seitsikkoon tuli Veljeksillä yksi muutos, kun Eemi Tervaportti palasi passariksi.

Avauserä ei suuren miten ollut lentopallon ilosanoman lähettelyä: virheitä tuli puolin ja toisin paljon. Kaikkiaan vastustajalle tehtiin erässä molempien puolelta 10 pistettä. Etenkin syöttäminen oli haastavaa (virheet 6-7). Turkki oli hyökkäyksessä kovempi Lagumdzijan veljesten tehtyä 10 hyökkäyspistettä. Erä Turkille 22-25 eron käytyä jo kuudessakin pisteessä.

Toiseen erään Veljekset paransivat peliä selvästi, mutta niin teki Turkkikin. Virheitä tuli enää vain Suomelle kolme ja hyökkäysprosenttikin kiipesi 60:een. Turkki ei kuitenkaan tehnyt hyökkäyksessään yhtään virhettä ja kuittasi erän 23-25.

Turkki löysi torjuntansa kolmanteen erään ottaen niitä seitsemän kahden edellisen erän yhteensä vain kolmen jatkoksi. Veljekset selvittivät erän kuitenkin muuten terävästi mm. syötön vaikeuduttua ja veivät pelin neljänteen erään 25-23. Erän lopussa Niko Suihkosen ja Joonas Jokelan ässät nousivat tärkeään rooliin.

4.erän alkuun Turkin passari Arslan Eksi linkutti kentältä ja Arda Bostanilla kesti hetki päästä peliin mukaan. Suomi vei erää niukasti pitkin matkaa voittaene sen Luka Marttilan niitillä 25-23. Nuutti Niinivaara tuli vahvasti peliin Miika Haapaniemen tilalle erän aikana. Erä oli Suomelta hyökkäyksellisesti vaikein (tappo 30%), mutta helppoa ei ollut Turkillakaan.

Katkaisuerä oli Turkin. Suomi ei saanut erään lopulta yhtään pistettä omilla syötöillään ja erä meni Turkille 8-15.

Ottelukuvat

Suomi on kohdannut Turkin maaottelussa nyt 29 kertaa johtaen voitoissa 16-13. 2000-luvulla kohtaamisia on 12 ja voitot nyt tasan.

Turkki voitti kesän Kultaisen liigan ja sitä kautta avautui paikka Challenger Cupiin Qatariin jonka maa myös voitti saavuttaen paikan ensi kesän Nations Leaguehen (VNL). Viime kesänä Turkki oli kyseisen turnauksen kakkonen. EM-kisoissa juuri hetki sitten Turkki oli pettymyksekseen vasta 13:s.

Olympiakarsinnoista ei ole luvassa valitettavasti lähetyksiä kotimaan TV-kanavilta. FIVB:n Volleyball TV näyttää kaikki olympiakarsintojen pelit palvelunsa kautta. Kanavan kuukausihinta on 7,99 euroa ja tilaus onnistuu täältä https://subscribe.volleyballworld.com Volleyball TV:n kautta pystyy katsomaan kahdella laitteella samaan aikaan.