Antidopingohjelma
Pohjustus
Suomen Lentopalloliitto ry on sitoutunut urheiluyhteisön yhteiseen Reilu Peli – urheiluyhteisön eettiset periaatteet – arvopohjaan. Arvopohja pitää sisällään hyvään hallintoon, turvalliseen toimintaympäristöön, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, ympäristöön ja ilmastoon sekä antidopingiin liittyviä pelisääntöjä, joita myös Lentopalloliitto pyrkii parhaansa mukaan toteuttamaan sekä sitouttamaan mukana olevat yhteisöt ja henkilöt noudattamaan (lisätietoja tästä linkistä). Vuoden 2023 koskevan toteutusohjelman tarkoituksena on linjata, sitouttaa ja konkretisoida Lentopalloliiton toimintaverkostossa tehtäviä antidoping-toimenpiteitä. Toteutusohjelma perustuu Suomen antidopingsäännöstöön sekä FIVB:n antidopingohjeistukseen, joita Lentopalloliitto noudattaa ja joihin pohjautuvat myös Lentopalloliiton kurinpitosäännöt.
Ohjelman tavoitteet
Lentopalloliiton asenteet ja toimenpiteet dopingia kohtaan ovat ehdottoman kielteiset ja Lentopalloliitto haluaa vaalia puhdasta urheilua ja taata kaikille jäsenilleen mahdollisuuden reiluun liikuntaan ja urheiluun. Lentopalloliitto pyrkii omalla toiminnallaan varmistamaan, että lentopallo säilyy doping-vapaana toimintaympäristönä kaikille ja pyrkii huolehtimaan, että kaikilla toimijoilla on tarvittava tieto anditopingasioista, ja asenteet valvontaa, testausta ja koulutusta kohtaan ovat myönteiset. Tätä kautta pyritään motivoimaan lentopallon parissa toimivat seurat ja tekijät omakohtaiseen aktiivisuuteen ja vastuunottoon doping-asioissa.
Tavoitteeseen pääsemiseksi Lentopalloliitto hyödyntää koulutusta, viestintää, säännöstöjä ja sopimuksia sitouttaakseen seurat, pelaajat, valmentajat ja muut olennaiset tahot antidopingohjelmaan eri sarjatasoilla ja maajoukkueissa. Tällä tavoin voidaan välttyä myös tahattomilta virheiltä.
Koulutus on keskeisessä osassa kaikissa liiton valmentajakoulutuksissa ja tällä pyritään antamaan valmentajille kattavasti työkaluja antidoping-työn viemiseksi seuroille niin nuorille kuin alemmalla tasolla pelaaville pelaajille. Tarkoituksena on myös laajentaa tietoisuutta ja pyrkiä tarjoamaan mm. nuorten pelaajien vanhemmille tietoa dopingin käyttön säännöistä, niiden vaikutuksista ja haitoista.
Lentopalloliitto tekee avoimesti yhteistyötä SUEKin, FIVB:n (The Fédération Internationale de Volleyball) ja WADA:n kanssa ja pyrkii hyödyntämään viestintää, säännöstöjä ja sopimuksia, jotta näiden tahojen viestintä välittyy seuroille, pelaajille ja muille alan toimijoille. Lentopallossa kattojärjestö FIVB huolehtii antidoping-ohjeistuksen ajantasalla olemisesta ja tätä ohjeistusta ja sen sääntöjä noudattavat myös Euroopan liitto CEV (Confédération Européenne de Volleyball) sekä NEVZA (The North European Volleyball Zonal Association).
Ohjelman organisointi ja kehittäminen
Antidoping-ohjelman hyväksyy Suomen Lentopalloliiton hallitus ja toimihenkilövastuu kehittämistyöstä on liiton urheilutoimenjohtajalla. Eri toimialojen kehittämisesityksistä vastaa urheilutoimenjohtaja sekä operatiivisten toimenpiteiden toimeenpanosta toimialan vastuuhenkilö.
SUEKin yhteyshenkilöinä Lentopalloliitossa toimivat urheilutoimenjohtaja ja kilpailupäällikkö, sekä Mestaruusliigan osalta Mestaruusliigan johtaja. Antidopingkoulutusten yhteyshenkilö liitossa on huippu-urheilukoordinaattori, ja SUEKin kouluttajakoulutuksiin osallistuvat pääsääntöisesti liiton kilpailupäällikkö, ohjaajakoulutuskoordinaattori sekä huippu-urheilukoordinaattori.
Lentopalloliitto toimii yhteistyössä SUEKin kanssa mahdollisen dopingvalvonnan toteuttamisessa, toimittaa tarvittavat tiedot ja tekee yhteistyötä ja organisoi mahdollisten dopingrikkomusten selvittämiseksi. Asian selvittämisestä ja yhteistyöstä SUEK:n kanssa vastaavat liiton puheenjohtaja, toimitusjohtaja, ko. joukkueen (maajoukkue, liigajoukkue, valmennuskeskus tms.) päävalmentaja sekä urheilutoiminnan johtaja.
Toteutuneet toimenpiteet käydään läpi vuoden lopussa, arvioidaan antidopingohjelman toteutuminen sekä valmistellaan toimenpiteitä palautteen pohjalta vuodelle 2023. Tämän koosteen tekee huippu-urheilukoordinaattori.
Lentopalloliiton sivuilta löytyvät kattavasti linkit mm. SUEKin nettisivuille, FIVB:n nettisivuille, KAMU-lääkehakuun, ILMO-palveluun sekä Puhtaasti Paras- ja Reilusti paras – verkkokoulutuksiin. Näiden avulla kuka tahansa voi hakea tietoa sallituista lääkkeistä, ilmoittaa havaitsemistaan tai epäilemistään doping-rikkomuksista, sekä suorittaa Puhtaasti Paras – verkkokoulutuksen saaden näin kattavan tiedon antidoping-toiminnasta.
Maajoukkuetoiminta ja muu huippu-urheilu
Miesten ja naisten maajoukkueiden kokoontuessa leirityksiin Lentopalloliitto kutsuu aina SUEK:in asiantuntijan leirikauden alussa ja tämä pätee niin lentopalloon kuin beach volley’hinkin. Nuorten maajoukkueet kokoontuvat pääasiallisesti Kuortaneella, jolloin hyödynnetään paikallista Kuortaneen Urheiluopiston antidopingkouluttajaa. Kaikki maajoukkuepelaajat sekä joukkueiden toimihenkilöt joutuvat tekemään kansainvälisen liito FIVB:n vaatiman Play Clean-sertifikaatin, sillä tämä dokumentit tarkistetaan aina ennen pelejä / turnausta kansainvälisissä tapahtumissa. Mahdolliset erivapaudet hoitaa Lentopallolliiton lääkäri yhdessä pelaajan kanssa. Maajoukkueiden lisäksi ne seurajoukkueet, jotka pelaavat eurocup-pelejä (Champions League, CEV cup tai challenge cup), joutuvat tekemään edellä mainitut FIVB:n setifikaatit.
Yläkoululeirityksiä järjestetään ympäri Suomea eri urheiluopistoilla ja nämä urheiluopistot hoitavat näiden pelaajien antidoping-koulutuksen.
Maaottelutapahtumien yhteydessä varataan SUEK:lle mahdollisuus olla mukana omalla esittelypisteellään.
Valmentajakoulutus
Valmennuskoulutuksissa huomioidaan joka tasolla terveelliset elämäntavat, johon antidopingtyö keskeisenä osana kuuluu. Valmentajat perehdytetään antidopingohjeistukseen, sekä heidät opastetaan tekemään Puhtaasti-paras – koulutus. Ylemmissä valmentajakoulutuksissa (II-tasosta ylöspäin) koulutuksen tekeminen on pakollista valmentajakoulutuksen suorittamiseksi. Tavoitteena on tarjota valmentajille kattavasti tietoa dopingin käytön vaaroista ja että he sisäistävät puhtaan ja reilun kilpailun merkityksen. Tarkoituksena on myös laajentaa tavoitteita ja pyrkiä tavoittamaan myös kaikki seurojen toimihenkilöt sekä nuorten pelaajien vanhemmat, jotta tietoutta antidopingohjeistuksesta saataisiin levitettyä mahdollisimman laajalle. Lentopalloliiton ohjaajakoulutuskoordinaattori on pääsääntöisesti vastuussa näistä koulutuksista, mutta tarvittaessa mukaan pyydetään myös SUEK:in kouluttaja paikalle. Mikäli liiton ohjaajakoulutuskoordinaattori pitää koulutuksia, hän raportoi ne SUEKille (raporttihttps://koulutus.suek.fi/liittokoulutukset/luo-raportti) rekisterien ylläpitoa varten.
Seurojen koulutus- ja viestintäpalvelut
Lentopalloliitto viestii aktiivisesti ajankohtaisista asioista antidopingasioista seuroille sekä jakaa näihin koskevia uutisia nettisivuillaan. Lentopalloliitto tarjoaa myös pelaajasopimuspohjan Mestaruusliigan joukkueille sekä toimihenkilöille, joka sisältää kaikki keskeiset pelaajaa koskevat velvoitteet.
Liiton alaisuudessa toimiville seuroille, niiden valmentajille sekä pelaajille suositellaan Puhtaasti Paras – verkkokoulutuksen tekemistä. Poikkeuksena ovat Mestaruusliigajoukkueet, joiden toimihenkilöiltä ja pelaajilta edellytetään, että kaikki ovat suorittaneet koulutuksen ennen kauden 2023-2024 alkamista.
Tähtiseura – laatuohjelmassa on lentopallossa mukana tällä hetkellä 19 lasten ja nuorten seuraa. Lentopalloliitto toimii laatuohjelman kriteerien edellyttämällä tavalla, eli varmistaa, että tähtiseuroissa lasten ja nuorten kanssa on keskusteltu antidopingasioista (https://www.olympiakomitea.fi/seuratoiminta/tahtiseurat/tahtiseuran-laatutekijat/). Liiton tavoitteena on saada lisää seuroja Tähtiseura – laatuohjelman piiriin ja tätä varten Lentopalloliitto järjestää tähtiseuraesittelyiltoja, joissa pyritään valistamaan ja kertomaan seuroille ohjelmasta.
Säännöstöt
Alla ovat otteet Suomen lentopalloliiton kilpailusäännöistä sekä Mestaruusliigan sarjamääräyksistä kaudella 2022-2023. Nämä tullaan päivittämään SUEKin kriteeristön mukaan kaudelle 2023-2024 vastaamaan uuden antidopingsäännöstön määräyksiä.
Suomen Lentopalloliitto – Kilpailusäännöt §32c
”Kilpailuihin osallistumisen edellytyksenä on, että urheilijat, valmentajat ja toimitsijat tutustuvat heitä koskeviin antidopingsäännöstöihin ja noudattavat Suomen Antidopingtoimikunnan (SUEK) ja FIVB:n dopiongsääntöjä.
Liitto voi ottaa huomioon kaikki asiassa esiin tulleet seikat määrätä joukkueen hävinneeksi sarjamääräysteman tarkemmin määrittelemällä tuloksella, sen ottelun, jonka yhteydessä pelaajasta on saatu positiivinen testitulos tai jonka yhteydessä hän on kieltäytynyt testeistä.”
Lentopallon Mestaruusliigan sarjamääräykset 2022-2023 §6.2
”Liigaseura tekee kaikki Liigajoukkueen pelaaja- ja valmentajasopimukset kirjallisena. Liigaseura tekee kaikki sopimukset työsuhteessa oleviin henkilöihin kirjallisesti. Liigaseura sitoutuu siihen, että sen Liigajoukkueen valmentaja- ja pelaajasopimuksissa on maininta Liiton kurinpitosääntöjen, vedonlyöntikieltojen, dopingkontrollien ja muiden eettisten sääntöjen noudattamisesta.”
Sopimukset
Lisenssinosto
tietosuojaseloste – lisenssin ehdoissa, rekisteriseloste,
Code of conduct
Liigalisenssi – täyttyy liigaseurojen osalta. Tuomarit tulevat jatkossa tekemään puhtaasti paras-sertiikaatin.
Valmentajasopimukset
kaksi tahoa – maajoukkue liitto vastaa, seura työnantajana, niin tällöin noudatettava liigalisenssin pykäliä.
Urheilijasopimukset
Dopingvalvonta, -testaustoiminta ja erivapaudet
Dopingvalvonnan ja -testauksen piiriin kuuluvat kaikki lentopalloilijat iästä ja sarjatasosta riippumatta. Pääpaino testauksissa on kuitenkin viime vuosina ollut miesten ja naisten lentopallon Mestaruusliigassa. Erivapauksien suhteen SUEK on linjannut, että eritapaus tulee olla haetttuna etukäteen mestaruusliigassa ja Beach volleyn SM-kiertueella. Muissa sarjoissa, peleissä ja turnauksissa erioikeuden voi hakea jälkikäteen, mikäli joutuu testiin ja käyttää lääkeainetta, joka vaatii erivapauden.
Ohjelman toteuttaminen 2023
Antidopingohjelman kehittämiseen osallistuvat kaikki liiton toimialat. Vuoden 2023 aikana eri toimialoilla sovitut toimenpiteet ilmoitetaan hallitukselle sen vuoden kolmanteen kokoukseen mennessä.
Huippu-urheilu / maajoukkuetoiminta | Toteutus |
Maajoukkuepelaajien antidopingkoulutus Miesten ja naisten maajoukkueetNuorten maajoukkueetBeach volleyn aikuisten maajoukkueetBeach volleyn nuorten maajoukkueet | Liiton huippu-urheilukoordinaattori tilaa SUEKilta koulutukset maajoukkuekauden alussa sekä miesten että naisten maajoukkueille. Nuorten maajoukkueiden osalta koulutuksen hoitaa Kuortaneen antidoping-asiantuntija. |
Puhtaasti paras-koulutus Miesten ja naisten maajoukkueetNuorten maajoukkueetBeach volleyn aikuisten maajoukkueetBeach volleyn nuorten maajoukkueetIstumalentopallo | Maajoukkuepelaajat sekä maajoukkueiden toimihenkilöt tekevät vastaavan koulutuksen (Play Clean) FIVB:n tietokannassa. Näistä ovat vastuussa pelaajat, sillä he eivät saa osallistua kansainvälisiin ottelutapahtumiin, mikäli koulutusta ei ole suoritettu (FIVB ja CEV kontrolloivat, että tarvittavat koulutukset on suoritettu). Istumalentopallo kuuluu World Paravolleyn alle ja he tekevät SUEKin puhtaasti paras-koulutuksen sekä toimittavat dokumentit World Paravolleylle ennen ottelutapahtumia. |
Maajoukkuesopimukset | Sopimukset tehdään kaikkien pelaajien ja joukkueeseen liittyvien toimihenkilöiden kanssa ja ne pitävät sisällään antidoping- ja kilpailumanipulaatiopykälän. Sopimuksista on vastuussa liiton huippu-urheilujohtaja |
Lääkitykset ja lisäravinteet Lentopallon ja beach volleyn maajoukkuepelaajat | Liiton lääkäri käy läpi pelaajien kanssa läpi lääkitykset ja hoitaa tarvittavat poikkeusluvat[AS10] . Hän varmistaa tarvittaessa myös mahdollisten lisäravinteiden koostumusten oikeellisuuden. |
Maajoukkueiden tietojen toimitus Lentopallon ja beach volleyn maajoukkuepelaajat | Tiedot miesten ja naisten maajoukkueiden leiritysohjelmasta ja niille osallistuvista pelaajista SUEKilla toimittaa kummankin joukkueen joukkueenjohtaja. Beach volleyn puolella miehet ja naiset huolehtivat itse tietojen toimittamisesta, mutta päävastuussa on kummankin joukkueen päävalmentaja, johon voi olla yhteydessä, mikäli tietojen toimittamisessa on puutteita. |
Kamu Ilmo, koulutukset | Kaikki linkit päivitetään liiton nettisivuille siten, että ne ovat helposti löydettävissä. Tänne lisätään myös keskeiset uudet uutiset antidopingiin liittyen. |
Tiedotus ja toiminta ottelutapahtumissa | Tapahtuman järjestäjä hoitaa tarvittaessa SUEKille esittelypisteen ja huolehtii mahdollisesta tiedotuksesta ja tietoiskuista |
Huippu-urheilu / nuorten toiminta ja valmennuskeskus (Kuortane) | |
Valmemmuskeskusten antidopingtyön kehittäminen | Keskuksen valmentajat koordinoivat yhdessä Kuortaneen antidoping-asiantuntijan kanssa |
Perehdytys KAMU-lääkehakuun sekä ILMO-palveluun mahdollisten doping-epäilyjen osalta | Hoituu samassa yhteydessä kuin edellä mainittu antidopingtyön kehittäminen |
Yläkoululeiritykset (7-9.luokille) | Antidoping-koulutus on yläkoululeirityksen järjestävän urheiluopiston vastuulla (sisältö Olympiakomitean ohjeistuksen mukainen) |
Aluemestaruusturnaukset ja ikäluokkien finaalit | Pyritään järjestämään johonkin turnaukseen SUEKin esittelypiste. Muissa turnauksissa järjestetään antidopingtyöhön liittyviä tietoiskuja. |
Aluevalmentajien sopimukset | Aluevalmentajien sopimuksiin lisätään antidopingpykälä ja tästä on vastuussa huippu-urheilujohtaja |
Kilpailutoiminta / Mestaruusliiga | |
Liigalisenssisopimus | Mestaruusliigassa pelaavien kanssa tehtävissä liigalisenssisopimuksissa on antidoping-pykälä. Tämä on Mestaruusliigan johtajan vastuulla |
Pelaaja- ja toimihenkilösopimukset | Kaikkien mestaruusliigajoukkueiden pelaajien ja joukkueen toimihenkilöiden sopimuksessa on antidoping-pykälä |
Puhtaasti paras-koulutus | Tulevalla kaudella (2023-2024) kaikilta pelaajilta ja joukkueen toimihenkilöiltä vaaditaan puhtaasti paras – koulutuksen suorittaminen. Mikäli joukkue pelaa eurocup-pelejä, suorittavat he pakollisena vastaavan Play Clean-koulutuksen FIVB:n tietokannassa. |
Harjoitustietojen toimittaminen | SUEK lähettää miesten ja naisten liigajoukkueille ohjeistuksen haluamistaan toimintatavoista. Yhteyshenkilö liitossa on Mestaruusliigan johtaja. |
Doping-testauksen järjestäminen ottelutilanteissa | Mikäli testit tehdään Mestaruusliigan ottelutapahtumassa, pystyy kilpailunjärjestäjä järjestämään poikkeuksetta testitilan, sillä Mestaruusliigan salivaatimukset omaavilla halleilla on aina tyhjiä pukuhuoneita, joita testaajat voivat hyödyntää. Mahdollisessa testitilanteessa vierasjoukkue hoitaa testiin joutuvan pelaajan / pelaajien kuljetuksen kotiin, mikäli muu joukkue ei jää odottamaan testattavia. |
Koulutus | |
Antidopingvalistuksen kytkentä koulutuksiin | Kaikilla koulutustasoilla hyöcynnetään Puhtaasti paras-verkkokoulutusta ja tätä kautta pyritään jalkauttamaan Puhtaasi paras-verkkokoulutusta lentopalloliiton alaisuudessa toimiviin seuroihin. Antidopingtoimintaan liittyvä informaatio kytketään kaikkiin koulutusmateriaaleihin. |
Seurapalvelut / alue- ja maakuntatoiminta | |
Koulutustyö | Antidopingkoulutustyön kytkentä alueiden vuosisuunnitelmiin. Vastuu urheilutoimenjohtajalla |
Aineistot | Valistusaineiston toimittaminen ja käytön ohjeistus alueiden päävalmentajien kanssa. Vastuu urheilutoimenjohtajalla. |
Tukipalvelut / Viestintä | |
Tiedotus | Mahdolliset positiiviset dopingtulokset tiedotetaan Suomen antidopingsäännöstön mukaisesti pyrkien mahdollisimman nopeaan aikatauluun. Tiedottaminen tehdään yhteistyössä SUEKin kanssa. |
Testaustoiminnan raportointi | SUEKilta tulevat lajin testaustoiminnan raportit uutisoidaan liiton nettisivuilla |
Nettisivut | Nettisivuilla on oma alasivu antidoping-toiminnalle, josta löytyvät linkit SUEKin sivuille, KAMU-lääkehakuun, ILMO-palveluun, Puhtaasti paras-koulutukseen, Reilusti paras-koulutukseen sekä FIVB:n antidoping-ohjeistukseen |
Tukipalvelut / Kansainvälinen toiminta | |
Suomalaisen antidoping-käytännöt | Puheenjohtaja, toimitusjohtaja ja urheilutoimenjohtaja välittävät suomalaisen antidoping-käytännön tietoa kv. kattojärjestöjen (FIVB, CEV, NEVZA) tapaamisissa. |
Kansainvälisen lajiliiton toimintatavat | Liitolle on yhteinen tiedossa oleva toimintakäytäntö kansainvälisen lajiliiton toimintatavoista. Mm. edellä mainitut Play Clean ja E-Learning Course on the Prevention of Competition manipulation sertifikaatit täytetään FIVB:n tietokannan kautta. Vastuu huippu-urheilukoordinaattorilla |
Kansainvälinen antidopingtyö | Urheilutoimenjohtaja välittää tietoa kansainvälisten kattojärjestöjen piirissä tapahtuvasta antidopingtyöstä suomalaiseen lentopallokenttään. |